Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl bych dotaz ohledně dětského hasičského soustředění. Naše hlavní vedoucí, která objednávala ubytování nám řekla, že vedoucí budou spát s dětmi. Děti jsou ve věku od 8 - 15 let. Někde jsem slyšel, že vedoucí nesmí spát v jednom pokoji s dětmi staršími 11 let, je to pravda?

Nerad bych měl nějaké problémy, kdyby to začali rodiče řešit i když mě naše vedoucí říká, že to tak bude. Je nějaký zákon, který to zakazuje, aby vedoucí spali na jednom pokoji a pokud je nějaká výjimka věku nebo něčeho jiného? Děkuji, Pavel.

ODPOVĚĎ:
Informace, která se k Vám dostala, má pravdivý základ. Dle § 4/1 vyhlášky o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti (kam spadají i dětské tábory) totiž platí, že:
- ubytování dětí se zajišťuje odděleně podle pohlaví (s výjimkou případů, kdy se společným ubytováním vysloví souhlas zákonný zástupce dítěte),
- osoby činné při zotavovací akci jako dozor (tedy instruktoři a vedoucí) se ubytují odděleně v blízkosti dětí,
- zdravotník se ubytuje v bezprostřední blízkosti ošetřovny s izolací.

Porušení některé z těchto povinností může být kvalifikováno jako přestupek dle § 92d/5 písm. a) bodu 1. zákona o ochraně veřejného zdraví, za jehož spáchání může být fyzické, právnické nebo podnikající fyzické osobě (jako pořádající osobě) udělena pokuta do 30.000,- Kč (§ 92d/8 písm. b) zákona o ochraně veřejného zdraví).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 106/2001 Sb. , o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti
zákon č. 258/2000 Sb. , o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

 

  • Dětský tábor - spaní, přespávání dětí a vedoucích tábora v jedné místnosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.