Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Kolik činí notářský poplatek za zúžení společného jmění manželů, tedy SJM nebo za režim oddělených jmění manželů, týkající se bankovních účtů a 9 let starého automobilu (pořizovací cena 250.000 Kč) a částky na účtech cca 4.000.000 Kč. Podléhají dědictví po smrti jednoho z manželů i movité a nemovité věci přeživšího manžela nebo se vypořádává dědictví pouze po zemřelém?

Pokud ano, je lepší sepsat zúžení SJM nebo režim oddělených jmění a platilo by potom v dědickém řízení, že oddělený majetek přeživšího manžela do dědictví nespadá? Děkuji, Emilie.

ODPOVĚĎ:
Na úkony notáře se vztahuje notářský tarif. Vychází se z částky, která má být předmětem vypořádání. Pokud by byly předmětem vypořádání věci v celkové ceně cca 4.000.000 Kč, bude se cena za notářský zápis pohybovat kolem 10.000 až 15.000,-Kč. V rámci dědického řízení se vypořádávají i věci, které jsou součástí SJM, resp. polovina jejich hodnoty, takže je samozřejmě nejlepší do notářského zápisu investovat, protože by pak majetek přeživšího manžela vůbec nebyl předmětem dědického řízení.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vliv rozdělení SJM na dědictví, dědění
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.