Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla jsem se zeptat, zda mám právo na výživné od matky. Jsem studentka, je mi 22 let a v červnu 2017 jsem s vyznamenáním ukončila vyšší odborné vzdělání v oboru diplomovaný farmaceutický asistent. Mohu již tedy nastoupit do práce. Ráda bych ale pracovala na vyšší pozici, a proto jsem podala přihlášku na vysokou školu (obor farmacie) a úspěšně vykonala přijímací zkoušku.

V říjnu 2017 bych měla nastoupit do prvního ročníku. Moji rodiče jsou rozvedení. Žiji se sestrou, která studuje střední školu, matkou, jejím druhým manželem a jejich společným synem. Otec mi platí výživné ve výši 3.000 Kč a po domluvě mi alimenty bude posílat i nadále. Matka mi dává 1.000 Kč. Vše, kromě jídla a bydlení u matky, si platím sama již od 19 let. Matka mi neustále vyhrožuje a uráží mě. Psychicky už s ní bydlet nevydržím. Problém je, že matka, pokud se odstěhuji, mi nechce dát nic. I nyní mi kromě zmíněných peněz nic nedá. Ne proto, že nemá, ale proto, že nechce. Děkuji, Tina.

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Tato doba zpravidla končí ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání. Pokud si dalším studiem budete zvyšovat a prohlubovat svou kvalifikaci a tím zlepšovat své šance na uplatnění na trhu práce, může vyživovací povinnost rodičů vůči Vám trvat.
Jestliže ale nyní bydlíte s matkou, matka plní část své vyživovací povinnosti i tím, že za Vás hradí náklady na stravu a bydlení. Přestože Vám tedy dává hotovost pouze 1.000 Kč, její náklady spojené s Vaší výživou a bydlením jsou ve skutečnosti vyšší. I tyto náklady jsou při určování výše výživného zohledňovány. Proto byste měla větší šanci na zvýšení výživného v případě, že byste se odstěhovala a veškeré náklady byste si hradila sama. V takovém případě považuji výživné, které Vám matka poskytuje – i když neznám její finanční situaci – za nedostatečné. Pokud se na výši výživného s matkou nedohodnete, budete muset k okresnímu soudu v místě bydliště matky podat návrh (žalobu) na určení výše výživného. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním může pomoci advokát, nejlépe se specializací na rodinné právo. Jak již bylo uvedeno výše, větší šanci na získání výživného ale máte tehdy, když budete bydlet samostatně a veškeré životní náklady si budete hradit sama.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vystudování VOŠ a nástup na VŠ - nárok, právo na výživné, alimenty od rodiče, rodičů
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.