Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel chce nezrušitelně osvojit mou osmiletou dceru. Biologický otec dal k osvojení souhlas (výživné nikdy nehradil, s dcerou se nestýká, dcera ho nezná). Dcera si přeje, aby si ji manžel osvojil, ale zároveň si přeje, aby jí bylo ponecháno její rodné příjmení. Ale v oddacím listě máme uvedeno "příjmení společných dětí" manželovo příjmení.

Osvojením se dcera stane naším společným dítětem a tudíž by měla přijmout příjmení, které jsme uvedli do oddacího listu. Sama jsem si příjmení sňatkem nezměnila právě kvůli dceři. Prosím o radu, jak postupovat, aby došlo k osvojení a zároveň k tomu, aby se dceři neměnilo příjmení, na které je zvyklá. Je to ze zákona vůbec možné? Děkuji, Uršula

ODPOVĚĎ:
Podle § 71 zákona o rodině získává dítě osvojením příjmení osvojitele. Společný osvojenec manželů má příjmení určené pro jejich ostatní děti, a to i v případě, že osvojitelem je manžel matky osvojence. V souvislosti s osvojením lze změnit i křestní jméno dítěte. Z hlediska zachování a nepoškození jeho identity a sebeúcty se však nedoporučuje změna křestního jména u dítěte, které je se svým jménem již identifikováno, ledaže by si změnu samo přálo. Ze zákona tedy není možné osvojení dítěte manžely bez současné změny příjmení dítěte.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.