Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bývalá zaměstnavatelka mi dodnes nezaplatila mzdu za 09/2015. Pracovala jsem jako prodavačka v obchodě, smlouva na dobu určitou 20.03.2015-19.09.2015. 17.09.2015 pracovní neschopnost pro bolesti zad. Nemocenská nepřišla po dobu 3 měsíců s tím, že majitel neplatil sociální pojišťění. Z výplaty bylo strháváno.

Spousty telefonátů na OSSZ, vymáhaly na zaměstnavateli sami, to už vyřešené. Avšak mně nebyla vyplacena poslední výplata poslední výplatu. Nahlášeno na okresní ispektorát práce OIP - dodnes nemám vyjádření a Policii ČR - trestní oznámení, s výsledkem, že majitel nespáchal trestný čin. Vyjádření od Policie přišlo až po půl roce urgence. Majitelka zverimexu mně nejenom dluží výplatu, ale ještě mě pomlouvá a lže. Podotknu, že pracuji vedle jejich obchodu druhým rokem a vidím a slyším, jak se chová k dalšímu zástupu nově vyhazovaných zaměstnanců. Šikanuje a okrádá další lidi a vyhrožuje soudy a policií. Vystřídalo se tam opravdu hodně lidí. Jak mohu postupovat dále a nejenom se bránit takovému zaměstnavateli, kterému se vlastně nic nestane, ani když se chová takto neférově. Předem děkuji za Váš čas. Věra

ODPOVĚĎ:
Zaplacení mzdy se můžete domáhat i soudně, kdy můžete nejprve zaslat tzv. předžalobní výzvu k úhradě dluhu
(vzor zde: https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html ).
Pokud by na tuto výzvu nereagovala, můžete se obrátit na soud a žádat doplacení mzdy prostřednictvím civilního soudu.
Pomluvy a lži je možné postihnout dle trestního zákoníku (v úvahu přichází trestný čin pomluvy - § 184), event. možnost postihu jako přestupku. V této věci se opět můžete obrátit na policii ČR.
Dále můžete také podat žalobu na ochranu osobnosti a domáhat se u civilního soudu, aby se zdržela takového jednání, a event. Vám nahradila vzniklou nemajetkovou újmu (v penězích).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pomluvy a lži poškozující čest a důstojnost - trestný čin pomluvy - § 184
  • Vyšetření trestného činu pomluvy zaměstnavatelem - trestní oznámení na Policii
  • Pomluvy, lži dotýkající a ochrana osobnosti - žaloby na ochranu osobnosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.