Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

11/2016 jsem měl služební úraz, který byl zaměstnavatelem uznán, ale náhrada mzdy po celou dobu pracovní neschopnosti mi byla vyplácena jen do základní mzdy. Po ukončení léčby i pracovní neschopnosti mi zaměstnavatel odmítá doplatit rozdíl s tím, že přesčasová mzda a odměny, které jsem měl za předcházející kvartál, se do příjmu nezapočítávají, i když byly zdaněny.

Já jsem přesvědčený, že rozdíl ve mzdě, který činí přes 3.000 Kč měsíčně v čisté mzdě, by mi měl doplatit tak, jak to má ust. §102 zák. č. 361/2003 Sb. O služ. poměru. Kdo tedy má pravdu? Děkuji, Gustav.

ODPOVĚĎ:
Pojem "průměrný služební příjem", který je jako kritérium uveden v § 102 zákona o služebním poměru, je použit i v § 95 téhož zákona. Tento paragraf dále odkazuje na zákon o mzdě, odměně za pracovní pohotovost a o průměrném výdělku, který byl zrušen zákoníkem práce. Pro určení, co je součástí průměrného služebního příjmu musíme vyjít z tohoto zákona a z pojmu průměrný výdělek.
Pro pracovně právní účely se průměrný výdělek zjišťuje z hrubé mzdy zúčtované k výplatě v rozhodném období a z doby odpracované v rozhodném období, za kterou zaměstnanci přísluší mzda nebo plat. Za rozhodné období se považuje předchozí kalendářní čtvrtletí (bezprostředně předcházející).  Zahrnují se do něj částky, které jsou mzdou a nikoliv ostatním plněním. Pokud jde o odměny, do výpočtu se zahrnují všechny odměny, příplatky za práci přesčas atd. Nezahrnuje se tam náhrada mzdy za dovolenou a hodiny dovolené.
Tomuto výklad ostatně odpovídá i judikatura, např. rozhodnutí NSS 4 Ads 136/2011 - 109.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Průměrný služební příjem a služební úraz - vliv na náhradu platu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.