Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako pracovník v sociálních službách 41 let. Ukončila jsem smlouvu 31.5.2016 v zařazení 5. platová třída, 12. stupeň. Dne 19.6.2017 jsem opět nastoupila u stejné organizace z důvodu nedostatku pracovníků, do stejné pozice, ale už do 5. třídy, 8. stupně. Když jsem se na to zeptala, tak mě odpověděli, že "se na to už nehraje".

Po všech navýšeních a letech praxe mám menší základ než v roce 2016. Zřizovatelem organizace je olomoucký kraj. Je postup organizace správný? Mám nějakou možnost vymáhat vyšší stupeň zařazení? Děkuji za odpověď. Andrea.

ODPOVĚĎ:
Ustanovení § 4 odst. 1 nařízení vlády č. 564/2006 Sb. , o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů, říká, že zaměstnavatel zařadí zaměstnance do platového stupně příslušné platové třídy. Podle mého názoru nařízení vlády stanoví povinnost nikoli možnost, jak vyplývá z dikce ustanovení - "zařadí". Stupeň záleží především na délce započitatelné praxe, která zahrnuje také vojenskou nebo civilní službu, nanejvýš 6 let mateřské dovolené a péče o postižené dítě. Pokud jste dříve působili v jiném oboru, užitečnost nabytých zkušeností posoudí nadřízená osoba.
Zaměstnavatel tedy má určitý manévrovací prostor, neměl by však říct, že na uznávání a zohledňování praxe se už nehraje, ale měl by vysvětlit, proč praxi nezapočítal celou.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak se určuje stupeň platové třídy - § 4 odst. 1 nařízení vlády č. 564/2006 Sb.
  • Jak požádat o zvýšení stupně platové třídy
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.