Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem ve služebním poměru (úřednický zákon o státní službě 213/2014 SB.). Podal jsem žádost o vystoupení ze služby (bez důvodu) a dostal jsem rozhodnutí, kde je uvedeno, že služba končí 60 dnem po podání žádosti. V současné době jsem na nemocenské a služební orgán chce po mě heslo do počítače.

Nechci jim ho dát, protože tam mám elektronické certifikáty (vydala certifikační autorita), kterými podepisuji platby. Můj zástup má také certifikáty a nevidím důvod, proč bych jim měl dát přístup do PC. Mám povinnost jim předat heslo do PC, i když jsou schopní zástup vykonávat z jiného počítače? Další dotaz je, zda se doba 60 dnů prodlužuje o dobu nemocenskou. Zjistil jsem, že za mě určitá osoba podepisuje vnitřní dokumenty tak, že napodobuje můj podpis. Jak se proti tomu mám bránit? Jakou odpovědnost má služební orgán v případě, že někdo jiný falšuje můj podpis? V případě, že služební orgán nestanovil předem kontrolující osobu na nemocenské - smí provádět kontrolu? Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Zákon o státní službě výslovně běh "výpovědní" doby neupravuje, je proto řídit se zákoníkem práce. Podle něj se při výpovědi dané zaměstnancem výpovědní doba pracovní neschopností neprodlužuje.
V případě, že je vyřešena zastupitelnost, nejste povinen heslo do počítače poskytnout. Z hlediska bezpečnosti informací a osobních údajů by takový krok mohl být považován za porušení právních předpisů.
Falšování podpisů by služební orgán měl samozřejmě řešit. Pokud je takové falšování prokázané, je možné situaci řešit podle závažnosti od ukončení služebního poměru až po trestní oznámení.
Zaměstnavatel, tedy i služební orgán, je oprávněn provádět kontrolu zaměstnanců v dočasné pracovní neschopnosti, popřípadě dát podnět na správu sociálního zabezpečení, aniž by předem stanovil kontrolující osobu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vydání hesla do počítače odcházejícím státním zasměstnancem s certifikátem od certifikační autority
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.