Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Uzavřela jsem smlouvu v ČR na dobu neurčitou - zaměstnavatel mi zprostředkovává práci pro jinou firmu, které fakturuje mou mzdu neboli výdělek 3x vyšší než dostávám já, zkušební doba již skončila. Nyní mám nabídku pracovat pro tu stejnou firmu přímo na své IČO, dohodu na ukončení pracovního poměru zaměstnavatel odmítl, že by to bylo záměrné poškození zaměstnavatele a chtěl by po mě 4,5 násobek mzdy.

Co se stane, když dám výpověď a přestanu vykonávat práci pro něj dříve než skončí výpovědní doba a práci budu vykonávat na své IČO přímo pro tuto firmu? Jak mě může postihnout? Dle mého názoru mu vznikne škoda jen tím, že na mě nebude tolik profitovat. Je to napadnutelné? Děkuji. Lýdie

ODPOVĚĎ:
Dání výpovědi je právem každého zaměstnance, tento úkon může být ze strany zaměstnance proveden i bez uvedení důvody a bez ohledu na to, že se případně zaměstnavatel může cítit poškozen.
V průběhu výpovědní doby však stále zůstáváte zaměstnancem a musíte dodržovat všechny povinnosti. Mimo jiné i vykonávat přidělenou práci, práci pro jiného zaměstnavatele, jehož činnost je shodná s druhem práce Vašeho původního zaměstnavatele, vykonávat pouze se souhlasem tohoto zaměstnavatele atd.
Podle § 304 odst. 1 zákoníku práce platí, že zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak ukončit pracovní poměr dohodou, když to zaměstnavatel odmítá?
  • Zaměstnavatel odmítá podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru - jak ukončit poměr dříve než ve výpovědní lhůtě?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.