Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V práci spravuji firemní stránku na Facebooku a mám stránku propojenu se svým soukromým účtem, skrze který tuto správu vykonávám. Nově šéf provedl registraci firmy (vytvořil její profil) na propagační webové stránce, kde je třeba přihlásit uživatele spravujícího tento profil skrze jeho soukromý facebookový účet (jiná možnost přihlášení uživatele zde není) - tzn. udělit povolení k přístupu do soukromých dat na účtu facebooku toho, kdo bude profil spravovat.

Šéf chce, abych si já propojil svůj soukromý účet s tímto nově vytvořeným profilem na propagačním webu a spravoval tedy firemní facebook i profil. Já ale nechci propojovat svůj soukromý účet na facebooku s nějakou stránkou a udělovat jí přístup do mého soukromého účtu. Mohu, prosím, požadavek mého šéfa odmítnout, aniž bych byl za toto nějak potrestán? Hraje zde nějakou roli fakt, že jsem již v současné době správce firemního facebooku? (tento fakt mi nevadí, jelikož při správě firemní facebookové stránky se jedná stále o služby facebooku a nedochází zde k žádnému transferu mezi soukromými a firemními daty, udělování přístupu k soukromým datům atd.). Pracuji na pozici marketingový pracovník, konkrétní činnosti v rámci pracovní smlouvy nemám specifikovány – název pozice je jediná informace specifikující moji pozici ve smlouvě. Neexistuje ani jiný interní předpis/směrnice s těmito informacemi... Jediný dokument je manuál administrativního pracovníka, ze kterého je část činností společných s mojí pozicí - jedná se ale o věci typu jednoduchá fakturace, správa objednávek atd. o marketingu ani zmínka. Děkuji, Petr

ODPOVĚĎ:
Z definice závislé práce vyplývá, že zaměstnanec je povinen používat stanovené pracovní prostředky. Zaměstnavatel je povinen určit, s jakými prostředky má zaměstnanec pracovat, a tyto prostředky poskytnout.
Vlastní nářadí, zařízení či předměty potřebné pro výkon práce tedy zaměstnanec bez dalšího pro svou práci používat nemůže. Naopak ani zaměstnavatel nemůže zaměstnance nutit, aby vlastní prostředky používal, pokud to zaměstnanec nechce.
Facebookový účet je možné ve Vašem případě považovat za prostředek k výkonu práce. Zaměstnavatel Vás tedy nemůže nutit bez Vašeho souhlasu využívat pro pracovní účely Váš soukromý facebookový účet.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Povinnosti správce firemní stránky zaměstnavatele na Facebooku propojit soukromý účet s novou stránkou firmy
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.