Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

11/2016 jsme zakoupili psa za 16.000 Kč. Psa jsme museli v 03/2017 vrátit, s čímž chovatelka souhlasila a podepsali jsme na předávacím protokolu, že předáváme psa zdravého s nárokem na částku po odečtení nákladů z původní ceny a to po prodeji do další rodiny. Pes prodán v 11/2017.

Je 12/2017, pes byl prodán dále za 8.000 Kč a nemáme ani psa, ani peníze a majitelka se místo kompenzace rozhodla po nás žádat 1.750 Kč jako ušlý zisk, neboť i když získala 16.000 + 8.000 Kč mínus náklady 9.750 Kč, což je 14.250 Kč, tak je prý tratná a my máme doplácet. Pokud prý nezaplatíme, dá nás k soudu za týrání zvířete, neboť prý máme posudek, který si nechala udělat pár dní po přijetí zvířete do péče (a to souhlasila, že pes byl při předání zdravý). Co můžeme v této věci dělat? Chovatelka prodala psa a má dle protokolu vrátit zbylou částku po odečtení nákladů. Místo toho vyhrožuje soudem a chce po nás další peníze. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Primární je zde dohoda mezi chovatelkou a Vámi. Dle Vašeho popisu mám za to, že nárok na zaplacení částky skutečně máte. Nicméně pokud chovatelka dobrovolně dluh neuhradí, nezbude Vám, než se domáhat zaplacení žalobou u soudu, kdy v tomto řízení budete muset svůj nárok rovněž prokázat, tzn. především dohodu, jakož i to, za kolik byl pes dále prodán.
I pokud by se chovatelka chtěla domáhat zaplacení po Vás, pak by musela podat žalobu a svůj nárok také prokázat. Není mi však zřejmé, z čeho dovozuje ušlý zisk, pakliže byla mezi Vámi dohoda taková, jak jste uvedli.
Pokud Vám chovatelka vyhrožuje tím, že pokud nezaplatíte, dá Vás k soudu  za týrání zvířete, pak by se ona sama mohla dopustit trestného činu vydírání.
Pokud jde o samotné týrání zvířete, pak mi není zřejmé, co má chovatelka na mysli tím, že by Vás dala k soudu. Zjevně má na mysli, že by podala trestní oznámení za týrání zvířete, což může být trestným činem, pokud dojde k týrání zvířete zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem. Ačkoliv neznám okolnosti případu, mám za to, že ze strany chovatelky se jedná spíše o zastrašování s cílem získat něco, na co nemá nárok.
Chovatelku písemným doporučeným dopisem vyzvěte k úhradě částky, na kterou máte nárok s tím, že její nároky zcela odmítáte. Neuhradí-li Vám dlužnou částku, bude nutné podat žalobu. Před podáním žaloby doporučuji vyhledat pomoc advokáta, který případ a veškeré podklady náležitě posoudí. Seznam advokátů naleznete např. zde:
www.advokatikomora.cz


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Trestní čin vydírání chovatelem zvířat - pohrůžka soudního řízení pokud kupující nedoplatí dluh chovateli
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.