Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji v ústavu, kde pečuji o staré lidi. Chtějí povinné očkování na žloutenku, je to v pracovní smlouvě. Mají na to právo? Dříve jsem pro ústav pracovala jako OSVČ, nyní přecházím na řádný zaměstnanecký poměr. Zřizovatel je kraj. Dle kolegů očkování na hepatitidu zaměstnavatel požaduje, ale nevymáhá. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Podle § 101 odst. 1 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce. Podmínky ochrany zdraví při práci blíže upravuje nařízení vlády č. 361/2007 Sb. , které v minimálních opatřeních k ochraně zdraví při práci (§ 38) uvádí: Při činnosti, která je spojena s možností ohrožení zdraví zaměstnance biologickým činitelem, musí opatření k ochraně jeho zdraví zahrnovat očkování, pokud je účelné, zvláště u toho zaměstnance, který není imunní vůči biologickému činiteli, jemuž je nebo může být při práci vystaven.
Povinnost očkování stanoví zákoník práce i přímo zaměstnancům (§ 106 odst. 4) : Každý zaměstnanec je povinen dbát podle svých možností o svou vlastní bezpečnost, o své zdraví i o bezpečnost a zdraví fyzických osob, kterých se bezprostředně dotýká jeho jednání, případně opomenutí při práci. Zaměstnanec je povinen podrobit se preventivním prohlídkám, vyšetřením nebo očkováním stanoveným zvláštními právními předpisy.
Kromě toho je požadavek očkování upraven ve speciálních předpisech, a to v zákoně č. 258/2000 Sb. , o ochraně veřejného zdraví a v prováděcí vyhlášce č. 537/2006 Sb. , o očkování proti infekčním nemocem. V § 46 odst. 1 zákona o ochraně veřejného zdraví je stanovena povinnost fyzických osob, které mají být zařazeny na pracoviště s vyšším rizikem vzniku infekčních onemocnění, podrobit se ve stanoveném rozsahu stanovenému druhu zvláštního očkování. To je dále rozvedeno ve vyhlášce, kde je ustanovení o pravidelném a zvláštním očkování proti hepatitidě B (§ 7 a 9), jsou vyjmenována pracoviště s vyšším rizikem vzniku virové hepatitidy B (§ 16), jejichž zaměstnanci se musí nechat očkovat (§ 9). Zároveň je ve vyhlášce uvedeno, že na uvedená pracoviště mohou být pracovníci zařazeni nejdříve po podání druhé dávky očkovací látky za předpokladu, že další očkování bude ukončeno v předepsaném termínu (§ 17).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Očkování zaměstnance na hepatitidu - může to zaměstnanci zaměstnavatel přikázat?
  • Podmínka přijetí do práce - očkování na žloutenku, hepatitidu (práce v ústavu se starými lidmi)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.