Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám pozemek, travní plocha, kde byla bez stavebního povolení postavena soukromá chata - rok 1988. Podle katastru je to stavba na cizím pozemku. Pozemek chci prodat včetně zastavěné plochy chaty třetí osobě, je to celkově asi 5 ha, zastavená plocha chaty je cca 50 m2. Majitel chaty bez mého souhlasu nebo pronájmu celkově užívá asi 200 m2.

Kvůli cestě a přístupu na můj velký pozemek nechci a nemůžu prodávat pozemek kolem chaty majiteli chaty. Je prosím nějaká možnost, např. formou daru, darovat nebo nějak převést pozemek pod chatou třetí osobě, která bude kupovat celý pozemek o výměře 5 ha? Děkuji, Eva

ODPOVĚĎ:
Podle ust. § 1254 Občanského zákoníku "Stavebník má předkupní právo k pozemku a vlastník pozemku má předkupní právo k právu stavby." Jinými slovy, pokud je vlastníkem stavby osoba odlišná od vlastníka pozemku, na kterém stavba stojí, jsou tyto osoby při převodu na třetí osobu navzájem vázány předkupním právem.
Pokud byste tedy pozemek, na kterém stojí chata, převáděla na třetí osobu, musela byste tak činit pouze formou převodu na Vašeho příbuzného v linii přímé či pobočné. V ostatních případech musíte realizovat předkupní právo a nabídnout pozemek ke koupi vlastníkovi chaty.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Předkupní právo majitele, vlastníka pozemku na němž stojí cizí dům, budova
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.