Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zakoupil jsem gramofon v eshopu k24.cz (25.11.2017). Zhruba po 14 dnech občasného používání (vánoční dárek) začal gramofonu chrčet reproduktor. Gramofon jsem odeslal na reklamaci (leden 2018). Obchod ho poslal do jejich autorizovaného servisu v Polsku. Ze servisu mi ohlásili mechanickou závadu (rozbitá součást uvnitř gramofonu) a reklamaci zamítli.

Tato závada tam ale před odesláním na reklamaci nebyla! Když mi gramofon přišel zpět, měl navíc uražený pant. Tuto závadu pro změnu obchod svádí na přepravce a již u něj zahájil reklamaci. Ale je to nesmysl. Gramofon byl dokonale zabalen. Obchod nebo servis tedy úmyslně gramofon mechanicky poškodil. Mám nějakou možnost se bránit? Jde obchodu vůbec dokázat, že poškodili gramofon záměrně? Děkuji, Tomáš.

ODPOVĚĎ:
I samotná mechanická závada, kterou jste sám nemohl způsobit by zakládala odpovědnost prodejce, a tedy oprávněnou reklamaci, neboť je zřejmé, že musela vzniknout jako projev vady nového zboží. V tomto případě by bylo nutné vyhledat soudního znalce, který by gramofon posoudil a zhodnotil charakter vady. Pokud by byl posudek pro Vás pozitivní, obraťte se opět na prodejce s tím, že požadujete o kladné vyřízení reklamace a požadujte také veškeré náklady (náklady na posudek, poštovné apod.)
Pokud by ani poté prodejce svůj postoj nepřehodnotil, obraťte se s návrhem na mimosoudní řešení k České obchodní inspekci. Více informací a možnost online podání návrhu naleznete zde:
https://www.coi.cz/informace-o-adr/
Pokud ani toto nepomohlo, bude jedinou možnou cestou žaloba k soudu.
Nicméně pokud jde o úmyslné poškození gramofonu, pak pokud nemáte jeho stav před reklamací zachycen (fotografie apod.), pak toto bude skutečně velmi obtížné prokázat.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak dokázat poškození reklamované věci prodávajícím nebo servisem
  • Jak dokázat novou vadu věci vzniklou v době reklamace, reklamačního řízení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.