Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dva a půl měsíce po prodeji vozu se mi ozval kupující, že chce vrátit část peněz a nebo odstoupit od smlouvy z důvodu, že si všimnul, že auto prý bylo bouráno a nefungují v autě hodiny, snímač teploty, a zatéká do kufru. Já bych se chtěl zeptat jestli jsem povinen mu vrátit část peněz nebo celou částku a auto by se mi vrátilo?

Přijde mi podezřelé, že se ozývá až teď a napadá mě, jestli to třeba nenaboural on a teď to chce hodit na mě, já jsem o tom nevěděl že bylo bourané, ani předchozí majitel mě na to neupozornil. Dále by mě zajímalo, pokud mu teda budu muset vrátit celou částku, jestli mu budu muset zaplatit náklady na dopravu přepis, popřípadě znalecký posudek? Jen pro info. jednalo s o vůz starý 16 let s 190.000 km na tachometru. Tady je jedna část ze smlouvy. V příloze posílám celou smlouvu. "1. Kupující prohlašuje, že si před podpisem této smlouvy osobní automobil řádně prohlédl, provedl zkušební jízdu, jeho stav a provozní vlastnosti, zejména tak, jak jsou popsány v čl. V. této smlouvy, jsou mu známy a to včetně technické dokumentace a neshledal vady, které by bránily jeho užívání. 2. Prodávající před podpisem této smlouvy upozornil kupujícího na vady osobního automobilu, které mu jsou známy, zejména tak, jak jsou popsány v čl. V. této smlouvy, spočívající ve skutečnosti, že se jedná o osobní automobil použitý, za dobu užívání opotřebovaný. Na pozdější reklamace nebude brán zřetel." Předem děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Při zpracování Vašeho dotazu vycházíme z předpokladu, že prodej byl uskutečněn mezi fyzickými osobami nepodnikajícími (z dotazu to není jasné zřejmé).
Obecně platí, že právo kupujícího z vadného plnění zakládá vada, kterou má věc při přechodu nebezpečí škody na kupujícího, byť se projeví až později Tzn. taková vada, která existovala již v době prodeje. Kupující naopak nemůže uplatňovat vady, které by vznikly až později.
Z uplatněných vad by tak nejspíše přicházely v úvahu pouze zatékání do kufru a skutečnost, že automobil byl havarovaný. To že v autě nefungují hodiny a snímač teploty by kupující musel zjistit již při zkušební jízdě, mělo by se tedy jednat o zjevnou vadu. Kupující pak nemá práva z vadného plnění, jedná-li se o vadu, kterou musel s vynaložením obvyklé pozornosti poznat již při uzavření smlouvy.
Pokud se s kupujícím nedohodnete, bude na něm, aby v případném sporu prokázal existenci vad již v době prodeje. Musel by tedy především prokázat, že automobil byl havarovaný před prodejem. Jeho pouhé tvrzení samozřejmě nemusí odpovídat skutečnosti. Pokud by však vozidlo bylo skutečně havarované, pak to, že jste o tom nevěděl, by nehrálo roli.
Pokud by kupující oprávněně odstoupil od smlouvy z důvodu vadného plnění, pak byste mu měl nahradit veškerou škodu, tj. náklady spojené s přepisem, znaleckým posudkem apod.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Reklamace ojetiny, ojetého auta, automobilu, vozidla pro vady objevené při užívání vozidla
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.