Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V létě 2017 jsem koupila byt v bytovém domě přes realitní kancelář. V září 2017 jsme zjistili, že v bytě se nedá pobývat vzhledem k hluku a otřesům, které vycházely z horního bytu (nově postavené garsonky z půdního prostoru). Sama prodávající uznala, že v tomto hluku se nedá bydlet a že je třeba podlahu horní garsonky odhlučnit (spravit).

Dodnes se nepodařilo majitelce náš strop-neboli podlahu horní garsonky spravit, vzhledem k problematice opravy starého domu. 15.11.2017 jsem se s původní majitelkou naší garsonky dohodla, že odstoupím od kupní smlouvy, byt se na katastru převede zpět na ni a ona mi vrátí peníze na můj účet. Prosím, poraďte, jak máme sepsat odstoupení od kupní smlouvy pro skrytou vadu, který paragraf obč. zákoníku toto řeší, aby nám hlavně zpětný převod zapsali na katastru nemovitostí (toho se obáváme nejvíce). Na katastru mi sdělili, že bychom mohly sepsat nějaké souhlasné prohlášení. Ve vzorech smluv (kdy jsme se takto mezi sebou dohodly, že to pro nás obě  bude nejlepší) jsem žádnou podobnou nenašla. A také bych se chtěla zeptat na možnost vrácení provize od realitní kanceláře, když byt nelze užívat. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Milena

ODPOVĚĎ:
Obecně je odstoupení od smlouvy jednostranné jednání, ke kterému není nutná součinnost prodávající. Odstoupení od smlouvy upraveno v ust. § 2001 a násl. zákona č. 89/2012 Sb. , občanského zákoníku a ve vztahu ke kupní smlovuě v ust. § 2106 a násl. občanského zákoníku. Odstoupení od smlouvy doporučeným dopisem adresujte prodávající.
Pokud jde o vrácení provize od realitní kanceláře, pak při odstoupení od smlouvy máte nárok na náhradu veškeré škody, která vám vznikla, tedy i zaplacené provize. Obecně je však provize brána jako součást kupní ceny, proto by vám prodávající měla vrátit kupní cenu včetně zaplacené provize.
Vzhledem k tomu, že jste s prodávající schopna se domluvit, bude nutné sepsat souhlasné prohlášení o odstoupení a o tom, že vlastníkem nemovitosti je prodávající. Toto prohlášení bude součástí návrhu na zápis do katastru nemovitostí. Důležité je s prodávající rovněž dohodnout podmínky vrácení kupní ceny, případně zaplacení škody (poplatky za předčasné splacení hypotéky, náklady na opravu bytu apod.)
Dokument doporučuji svěřit sepsat advokátovi. Seznam advokátů: www.advokatikomora.cz


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vysoký kročejový hluk zakoupeného bytu a odstoupení od kupní smlouvy kupujícím
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.