Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám zájem koupit nemovitost, kterou vlastní vícero osob (5 spoluvlastníků). Čtyři osoby mi již telefonicky vyjádřily souhlas s prodejem, ale poslední spoluvlastník je bohužel zbaven svéprávnosti. Jeho opatrovník, který může případnou kupní smlouvu podepsat, sdělil, že musí uskutečnit projednání se soudem.

K čemuž potřebuje návrh kupní smlouvy, odhad ceny nemovitosti, a abych "úředně akceptovatelnou formou" doložila, že ostatní spoluvlastníci s prodejem souhlasí. Můžete mi prosím poradit, jakou formou lze souhlasy všech spoluvlastníků doložit, aby to soud akceptoval? Když chce opatrovník prodat spoluvlastnický podíl opatrovance, může to soud i zamítnout nebo chtít změnit cenu, když se jedná jen o podíl opatrovance? Mockrát děkuji za odpověď, velice mi pomůžete. Děkuji, Leona.

ODPOVĚĎ:
Do souhlasu uveďte jméno, dat. nar. a adresu trvalého bydliště spoluvlastníka, který prohlásí, že souhlasí s prodejem označené nemovitosti dle údajů v katastru nemovitostí Vaší osobě. Souhlas všech spoluvlastníků může být i na téže listině. Z důvodu větší jistoty doporučuji nechat podpisy ostatních spoluvlastníků úředně ověřit, což je možné např. na poště s CzechPointem za 30 Kč/podpis.

Soud může prodej neschválit, nicméně obecně je souhlas udělován a předpokládám, že v případě kdy máte souhlas ostatních spoluvlastníků s převodem, že bude prodej soudem schválen.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak koupit byt, dům od nesvéprávné osoby - postup, návod
  • Jak koupit dům, byt od osoby s omezenou způsobilostí k právním úkonům?
  • Podmínky koupi bytu, domu, nemovitosti od nesvéprávné osoby
  • Prodej nemovitosti osobou s omezenou způsobilostí k právním úkonům - podmínky
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.