Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Porušení smlouvy o dílo: 15.5.2017 jsem uzavřeli smlouvu o dílo se společností Trial Stav ohledně provedení vrtané studny (Dílo). K dnešnímu dni (22.12.2017) se nestalo vůbec nic. Ani o povolení nebylo zažádáno. Dodávka vrtané studny byla včetně zajištění stavebního povolení, správních poplatků, kolaudace, projektové dokumentace a hydrogeologického posudku.

Zhotovitel se ve smlouvě zavazuje k dodání studny (provedení vrtu, čerpací zkouška, dodávka spolu s výkopen a usazením šachty, doprava vrtací soupravy) do 31.7.2017. Dále se zavazuje k dodání hydrogeologického posudku, projektové dokumentace, stavebního povolení a kolaudce do 18 měsíců od vyvrtání průzkumného vrtu. Podle smlouvy je dílo považováno za dokončené, pokud objednatel i zhotovitel potvrdí svými podpisy zápis o předání a převzetí díla. K ničemu takovému samozřejmně nedošlo. Ve smlouvě je dále v čl. VIII v bodu 2) uvedeno, že: "v případě prodlení zhotovitele s realizací jakékoli částí díla, se sjednává smluvní pokuta k tíži zhotovitele ve výši 0,05% z částky za dílo za každý den prodlení s ohledem na následující body (zkráceně) : Zhotovitel si vyhrazuje právo na přerušení provádění díla v případě nepříznivého počasí. Smluvní strany se dohodly, že o dobu přerušení se prodlužuje termín dodání. Zhotovitel garantuje vydatnost vrtu. Zhotovitel nemá nárok na úhradu od investora za škody způsobené na vrtném zařízení. Objednatel za zavazuje uhradit cenu podle ceníku. Nastanou-li nepředvídatelné geologické situace, a nebude-li možno pokračovat ve vrtných pracech, v takovém případě má zhotovitel nárok na odstoupení od smlouvy bez smluvních pokut. Tuto skutečnost potvrdí hydrogeologický dozor." Mé otázky jsou následující:
1) Máme nárok na odstoupení od smlouvy z důvodu porušení smlouvy zhotovitelem?
2) Máme nárok na vyplacení pokuty ze strany zhotovitele?
Děkuji, Vlasta

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. ano, máte právo na odstoupení od smlouvy z důvodu podstatného porušení smlouvy.
2. Ano, máte právo požadovat smluvní pokutu, odstoupením od smlouvy zůstává ujednání o smluvní pokutě v platnosti.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vymáhání smluvní pokuty za nezahájení a nedodání díla podle smlouvy o dílo
  • Výpověď smlouvy o dílo - tvorba díla nebyla zhotovitelem ani zahájena, natož dodána objednateli
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.