Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupili jsme 05/2017 s přítelkyní domek v Držovicích, bydlíme v něm 09/2017-11/2017 a začíná nám vlhnout zeď v obývacím pokoji a tvoří se tam mapy. Dá se tohle uplatnit u realitní kanceláře a bývalého majitele jako skrytá vada? Je žádoucí znalecký posudek na tento problém.

Máme pak nárok na to, dostat posudek proplacen od původního majitele rodinného domu, pokud budu v právu a reklamace skryté vady nemovitosti ve formě vlhkosti a vlhnutí stěn bude oprávněný? Děkuji moc za odpověď, Daniel.

ODPOVĚĎ:
Pro posouzení  nároku je nutné zhodnotit, zda vlhkost odpovídá stáří domu, či nikoliv. Zejm. u starých domů by projevy vlhkosti mohly odpovídat stáří a užívání. Nicméně i u těchto domů by nadměrná míra vlhkosti měla představovat vadu, za kterou bude odpovídat prodávající, pokud na ni neupozornil.
Obecně nadměrná vlhkost v domě, na kterou prodávající neupozornil, bude představovat skrytou vadu, na základě které můžete uplatňovat práva z vadného plnění, primárně slevu z kupní ceny.
Nároky byste měl uplatňovat přímo u prodávajícího, realitní kancelář, která obchod pouze zprostředkovává, nebude za vady odpovídat.
Zpracování znaleckého posudku je žádoucí, nicméně je důležité jej nechat zpracovat především v případě, že by prodávající Vaše nároky odmítl. Pokud by dobrovolně poskytl požadovanou slevu z kupní ceny, pak by znalecký posudek nebylo nutné zpracovávat. Sttačit by mohl například rozpočet stavební firmy na nezbytné úpravy.
Pokud prodávající dobrovolně na Vaše nároky nepřistoupí, bude nutné se nároku domáhat žalobou u soudu. V tomto případě doporučuji vyhledat pomoc advokáta. Seznam advokátů naleznete např. zde: www.advokatikomora.cz


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vlhnutí stěn, vlhkost v koupeném domě - skrytá vada nemovitosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.