Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mohu jako akcionář 20% žádat společnost o informace jak společnost hospodaří, o předložení účetnictví? Valná hromada k hospodaření za rok 2016 se nekonala. Děkuji Simona

ODPOVĚĎ:
Obecně platí, že akcionář má omezenější rozsah práva na informace oproti společníkovi s. r. o. V zásadě akcionář uplatňuje své právo na informace na valné hromadě, při které může rovněž uplatňovat právo na vysvětlení.
Dle ust. § 357 zákona o obchodních korporacích platí, že akcionář je oprávněn požadovat a obdržet na valné hromadě od společnosti vysvětlení záležitostí týkajících se společnosti nebo jí ovládaných osob, je-li takové vysvětlení potřebné pro posouzení obsahu záležitostí zařazených na valnou hromadu nebo pro výkon jeho akcionářských práv na ní.
V zásadě je tak třeba svolání valné hromady. S podílem 20% však máte status tzv. kvalifikovaného akcionáře a dle ust. § 366 máte právo požádat představenstvo společnosti, aby svolalo valnou hromadu. Pokud by valná hromada nebyla svolána, můžete požádat soud, aby Vás zmocnil ke svolání valné hromady.
Dále má společnost povinnost každoročně zveřejňovat účetní závěrku v obchodním rejstříku, který je veřejně přístupný na webové adrese www.justice.cz.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Právo akcionáře a. s. vidět roční vyhodnocení hospodaření a účetnictví a. s.
  • Může akcionář akciové společnosti požádat o výsledky hospodaření a předložení účetnictví a. s. ?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.