Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pro paragraf 8: Pokud tento rok půjčím na 3 roky, musím příjmy již příští rok uvést v daňovém přiznání? Nebo se příjmy (úroky) a výdaje uvádí až je půjčka zcela splacená? Myšlenka: bude se mi vracet částka na účet, z ní těžko zjistím co je jistina, úrok. Danění bude u Bankerat P2P. Děkuji, Adam

ODPOVĚĎ:
Příjmy uvádíte v daňovém přiznání za období, kdy je obdržíte, ne až je půjčka zcela splacená.
Ano, příjmy za tento rok uvedete příští rok v daňovém přiznání.
Pokud se Vám bude vracet částka na účet, ze které nezjistíte výši úroku a jistiny, možnost je samostatně si spočítat na základě smlouvy o úvěru a výše splátek výši úroku a jistiny. Nicméně na stránkách Vámi uváděné společnosti je uvedeno, že sama vede účetní evidenci o stavu splácení půjčky, která má být dostupná dlužníkovi i věřiteli, z ní byste mohl potřebné údaje získat.
Jak uvádíte, že danění bude probíhat u Bankerat P2P, v uvedeném případě by společnost neměla srážet daň, nejedná se o např. vklad na nepodnikatelském účtu (v takovém případě by byla sražením daně daňová povinnost splněna a příjem by se neuváděl v daňovém přiznání), tak zde Vy vystupujete jako poskytovatel úvěru, jedná se o příjem podle §8 odstavec 1 písmeno g) ZDP a z tohoto typu úrokového příjmu jste povinen Vy sám stanovit a zaplatit daň skrze daňové přiznání.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zdanění úroků Bankerat P2P
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.