Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o zodpovězení dotazu týkajícího se daňových povinností v případě nabytí nemovitého majetku (pozemku) vydržením. Jsem fyzická osoba, nepodnikám. Pozemek jsem nabyl na základě souhlasného prohlášení o uznání vlastnického práva. Zápis v katastru byl proveden v 01/2018, právní účinky vkladu v 12/2017.

Předpokládám, že jako nabyvatel musím podat přiznání a zaplatit daň z nabytí nemovitých věcí. Týkají se mně nějaké další daňové povinnosti, např. ve vztahu k dani z příjmu (bezúplatné nabytí)? A jakou cenu bych měl použít pro stanovení daně? Na dokumentu o uznání vlastnického práva žádná cena uvedena není. Děkuji, Tomáš.

ODPOVĚĎ:
Předmětem daně z nabytí nemovitých věcí jsou ÚPLATNÉ převody. Bezúplatné vydržení nemovitosti tedy není předmětem této daně.
Dle zákona o daních z příjmů Vám vznikl bezúplatný příjem, který musíte zdanit. Hodnotu pozemku oceněného znalcem zahrnete do přiznání k dani z příjmů fyzických osob dle § 10 zákona o daních z příjmů.
Do konce dubna 2018 máte povinnost podat přiznání k dani z nemovitých věcí a do 31.5.2018 zaplatit daň.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Daň z nabytí nemovitosti - nabytí vydržením při dlouhodobém užívání
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.