Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme 4 spoluvlastníci, každý jedné ideální 1/4 pozemku cca 900 m2 u Prahy (neúrodná půda). Já a bratranec jsme si vlastnictví po jeho náhodném zjištění vyřídili dodatečným otevřením dědictví po rodičích (v r. 2009), další 1/4 vlastní před 10 lety zemřelá teta - bez potomků, poslední 1/4 pozemkový fond ČR (dosud není vyřízený převod).

Já a bratranec bychom chtěli pro nás nevýznamný pozemek, tedy jeho ideální 2/4 - darovat obci. Je to možné provést samostatně bez souhlasu ostatních dvou "vlastníků" a za jakých podmínek? Je nutný geometrický rozdělovací plán, odhad nemovitosti atd.? Kdo by v tomto případě hradil veškeré náklady na převod nemovitosti do vlastnictví obce? Po tetě nikdo dědictví nevyřídil, bývalý manžel (pokud žije) o pozemku zřejmě netušil, ona je stále zapsána na listu vlastnictví na katastru nemovitostí. Děkuji, Karla

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu mi není zřejmé, zda chcete pouze převést pouze Vaše spoluvlastnická práva na obec, či chcete předmětný pozemek rozdělit a pozemek o velikosti 450 m2 věnovat obci – níže odpovím na obě varianty.
Pro obě výše nastíněné varianty bude rozhodné, aby byli všichni spoluvlastníci postaveni najisto. Podíl ¼ po Vaší zemřelé tetě bude nutné dořešit v dědickém řízení, je pravděpodobné, pokud zemřela bez závěti a bylo by děděno podle zákonné posloupnosti, pokud se neobjeví další dědicové z předcházejících dědických skupin, budete dědici jejího podílu pravděpodobně Vy a Váš bratranec. V případě Pozemkového fondu ČR bude asi nejsnazší kontaktovat je v této věci, aby Vám sdělili stav, ve kterém se vyřizování převodu k jejich podílu k tomto pozemku nachází.

Po tom, co budou spoluvlastníci postavení na jisto, bude na vás, jaký z výše nastíněných variant řešení zvolíte:
A) Pokud se rozhodnete převést pouze svá spoluvlastnická práva na obec, bude nutné, abyste nabídli ostatním spoluvlastníkům svůj spoluvlastnický podíl na základě předkupního práva ve smyslu § 140 Občanského zákoníku, navrhovala bych uskutečnit tuto nabídku písemnou formou. Pro doplnění uvádím, že tento postup je spíše pro Vaši jistotu, neboť právní názor v otázce, zda je nutné nabídnout svůj podíl ostatním spoluvlastníkům i v případě darování se různí, část odborné veřejnosti zastává názor, že není nutné, aby byl spoluvlastnický podíl nabídnut ostatním spoluvlastníkům v případě bezplatného převodu (darování), část odborné veřejnosti zastává opačný názor.
V tomto případě by nebyly potřeba, žádné geometrické rozdělovací plány, odhady, či znalecký posudek (ve smyslu § 21 odst. 4 písmeno c) zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí) a podobně.
Darovací smlouva by měla být v tomto případě písemná (protože jde o nemovitost), a následovat by měl vklad do katastru nemovitostí, kolek stojí 1500 Kč, což by si mohla hradit obec (záleží ale na dohodě mezi dárcem a obdarovaným).
V případě darování, by darovací daň platil nabyvatel (tedy obec), protože jde ale o územní samosprávný celek, je obec od darovací daně osvobozena ve smyslu § 20 odst. 1 písmeno b) zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí.

B) Pokud byste s Vaším bratrancem chtěli nechat pozemek nejdříve rozdělit a následně nově vzniklý pozemek darovat obci, bylo by nutné postupovat podle níže uvedeného postupu (opět vycházím z toho, co bylo uvedeno na začátku, spoluvlastníci jsou aktuálně zjištěni).
Nejdříve by bylo nutné zrušit a vypořádat Vaše spoluvlastnictví, pozemek by byl rozdělen na nové parcely geometrickým rozdělovacím plánem podle velikosti podílů (klidně byste s Vaším bratrancem mohli býti opětovně spoluvlastníky, šlo by tedy o pozemek o minimálním rozměru 450m2, který odpovídá Vašim 2/4, lze ale předpokládat, že by byl pozemek větší o díl Vaší tety, po níž byste mohli oba dědit. Vypořádání spoluvlastnictví je nutné provést písemnou dohodou. Pokud byste se nedohodli, bylo by nutné vyřešit zrušení spoluvlastnictví soudní cestou.
Dále budete potřebovat podat na příslušném stavebním úřadě "Žádost o vydání rozhodnutí o dělení nebo scelování pozemků", ve které bude uveden důvod rozdělování pozemků. Stavební úřad vydá územní rozhodnutí a pravděpodobně rozdělení pozemku vyhoví.
V rámci geodetického plánu na rozdělení pozemku dostanou pozemky nová čísla. V této fázi bude možné darovat Váš nový pozemek písemnou darovací smlouvou obci, kde bude uvedeno nové číslo pozemku dle geodetického plánu.
Nový stav bude následně vložen katastru nemovitostí. Přílohy k návrhu na vkladu do katastru nemovitostí budou prokazovat nové změny provedené ve vztahu k tomuto pozemku: dokládá se územní rozhodnutí stavební pozemku o rozdělení pozemku (1x), geodetický plán (počet účastníků + 2x), dohoda o vypořádání spoluvlastnictví (počet účastníků+2x), darovací smlouva (počet účastníků + 2), v případě dohod musí mít vždy alespoň jedna z nich úředně ověřené podpisy. Kolek 1000 Kč.
Ohledně daňové povinnosti platí, co bylo uvedeno výše – tento převod je od darovací daně osvobozen.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.