Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused má přes můj pozemek věcné břemeno z roku 1992: Vlastníci stavby na pozemku č. mají právo chůze a jízdy všemi druhy motorových vozidel pro sebe, členy své domácnosti a zákazníky a dodavatele provozoven na těchto parcelách se nacházejících a to v rozsahu vyznačeném v geometrickém plánu.

Nový vlastníci "sousedé" přestavovali své dva domy a to tak že ponechali z původních domů jen obvodové zdi. Můj návrh na změnu věcného brěmene tak aby mohli jezdit a stavět ze své zahrady odmítli. Umožnili stavebním firmám neomezeně užívat můj pozemek i mimo věcné břemeno. O žádnou dohodu se nepokusili. Po dlouhodobě trvajících špatných vztazích jsem od soudu odešel s podmíněným odnětím svobody, za nebezpečné vyhrožování. V podkroví domů si "sousedé" postavili dva byty na pronájem. Jaká omezení jsem nucen snášet? Mám zato, že současné užívání mého pozemku - stání vozidel a nakládání a skládání předmětů, hraní dětí, stání lidí, úpravy mého pozemku pohazování zeminou, hrabání sněhu, přejíždění nemotorovými vozidly (kola, kolec) nejsem nucen trpět. Domnívám se, že pozemek si mohu oplotit. "Sousedé" nebudou mít neomezenou možnost přecházet z mého pozemku na jejich. Na svůj pozemek, a do druhého domu mohou vstupovat přez svůj první dům z ulice, a skutečnost že z přízemí domu vybudovali obchod mě nemusí zajímat. Nájemci bytů chodící prěs můj pozemek ho užívají protiprávně. Kamerový systém se záznamem (záznamy byly použity u soudu) je nepřípustný žalovatelný. Děkuji za radu, Bořivoj.

ODPOVĚĎ:
Pokud bylo věcné břemeno zřízeno pouze na příchod a průjezd, není rozhodně v pořádku, že se na pozemku dějí další aktivity, které uvádíte. Pokud je k domům možný příchod a průjezd i jinak, než jen přes Vaše pozemky, doporučovala bych zvážit variantu, že se budete domáhat zrušení věcného břemene soudně, pokud tedy nebude možná dohoda. Věcné břemeno nelze zneužívat, má být užíváno pouze k účelu, ke kterému bylo zřízeno, tj. průchod a příjezd. Pokud dochází ze strany sousedů i k jinému užívání, můžete jim sdělit, že budete za užívání pozemku nad rámec věcného břemene požadovat nájem.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Využívání věcného břemene chůze nájemníky majitele nemovitosti - mohou ho užívat bez souhlasu majitele cesty?
  • Zrušení věcného břemene chůze pro bezdůvodné zneužívání a nadužívání pozemku zatíženého břemenem oprávněnou osobou
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.