Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S přítelkyní chceme koupit dům. Naši známí nám vyšli vstříc a prodají nám dům na splátky - s tím že si nemusíme brát úvěr a budeme splácet měsíčně přímo jim. Chtěl bych Vás poprosit o radu jak to nejlépe udělat a zda takový prodej vůbec je možný. Zda se dá nějak zapsat do katastru něco ve smyslu, že majitelé jsme my, ale kdybychom přestali splácet tak dům "propadne" původním majitelům (ať mají nějakou právní záruku). A nebo něco jako forma pronájmu s tím že se tím "nájmem" zkracuje prodejní cena.. To splácení by vycházelo zhruba na 15let. Je mi jasné, že nějakou takovou smlouvu musí sepsat právník. Bohužel v této problematice nejsem vůbec zběhlý. Děkujeme. Vendelín


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je naprosto vhodné využít zástavního práva. Tedy sepsat kupní smlouvu na dům, současně sjednání půjčky od Vašich známých a jako ručení splácení této půjčky zastavit nemovitost ve prospěch Vašich známých. Jde o klasickou hypotékunení nutné, aby tím, kdo půjčuje peníze, byla banka. Zástavní právo se zapisuje do katastru nemovitostí – jde o poměrně dobrý ručitelský mechanismus. V případě, že byste nespláceli, mohli by Vaši známí dům prodat, a to i v případě, že byste dům převedli na tření osobu.
Podotýkám, že jde o poměrně složitou smlouvu, proto jednoznačně doporučuji sepsat ji s právníkem. Jde sice o náklady navíc, ale vzhledem k ceně nemovitosti se jedná o jistotu, která Vám zajistí platnou smlouvu ku prospěchu obou stran.
Vzor kupní smlouvy naleznete zde : http://www.zbynekmlcoch.cz/info/vzory_pravnich_smluv/kupni_smlouva_na_byt_dum_nemovitost_vzor_zdarma.html
vzor smlouvy o zřízení zástavního práva naleznete zde:
http://www.zbynekmlcoch.cz/info/vzory_pravnich_smluv/zastavni_smlouva_pro_nemovitost_vzor_ke_stazeni_zdarma.html
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.