Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Měla bych na Vás tento dotaz. Ve výpisu z katasrálního úřadu ve Znojmě jsem spolumajitelem stodoly s mým bývalým mužem. Jelikož měl manžel velké dluhy, tak exekučním příkazem ve prospěch věřitele (pivovar Jihlava) byla celá stodola zabavena. Jelikož jsem se já žádným způspbem nezapříčinala na jeho dluzích, podlala jsem podle bydliště exmnžela u soudu žádost o vyjmutí mé poloviny z exekučního řízení. Soud zatím nekonal je to pořád již 1 a půl v jednání. Nyní mi Stavební úřad Šumná poslal rozhodnutí, že stavba stodoly je poškozená a do 15.8.2010 bez možnosti odvolání mám stavbu zabezpečit. Nevím co mám dělat, byla mi vzata půlka a mám ji spravit. Bydlím v Praze, nemovitost je v obci Blížkovice, okres Znojmo. Nějaká domluva s exmanželem na opravu vůbec nepřipadá v úvahu .
Mám nyní zdravotní problémy a 16.8. jdu na operaci. Můžete mi prosím poradit, co mám dělat? Děkuji Vám velice za ochotu a odpověď. S pozdravem Říhová Ivana


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě záleží na tom, zda měl svou polovinu domu zastavenou ještě v době, kdy jste byli manželé. Pokud tedy hypotéka vznikla v době manželství, byla možná exekuce na celou nemovitost. V opačném případě, nebo pokud se nejedná o hypotéku, ale o dluhy touto nemovitostí nezajištěné, mohli exekutoři zabavit pouze jeho podíl. Ten Váš Vám musí zůstat, i kdyby věc šla do dražby. O takové byste měla být ze zákona informována, neboť máte zákonné předkupní právo. To sice v případě dražby nemůžete uplatnit, ale v případě stejného podání bude nemovitost přiklepnuta Vám.

Nikdo tedy nemůže Vaši polovinu do exekučního řízení zařadit. V každém případě urgujte soud s tím, že máte právo na zasílání informací, jakožto spoluvlastník dané nemovitosti.

Pokud jde o rozhodnutí stavebního úřadu, je zcela v souladu se stavebním zákonem. Ve Vašem případě – hospitalizace v nemocnici, máte skutečně závažný důvod nedodržet lhůtu danou úřadem k opravě nemovitosti. Proto zašlete na tento úřad žádost o posunutí termínu zabezpečení stavby právě z důvodů Vaší hospitalizace.

Obecně platí zásada, že vlastnictví je také závazek, neboť vlastník má povinnost se o danou nemovitost starat. Pokud hrozí okolním stavbám nebo osobám škoda nebo i újma na zdraví, je stavební úřad oprávněn nařídit zabezpečovací práce. K nim je povinen vlastník. Ve Vašem případě spoluvlastníci společně a nerozdílně. Takže musíte stavbu zabezpečit, a  poté žádat po novém vlastníkovi část uhrazených peněz.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.