Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o podání informace týkající se časové lhůty pro vyřízení pozůstalosti. Den úmrtí 9.1.2018, první kontakt od zástupce notáře 14.3.2018. Kompletní předběžné šetření uzavřeno 1.4.2018 s tím, že do 1.5.2018 dojde k určení termínu závěrečného jednání za účasti všech dědiců pro vydání Usnesení v řízení pozůstalosti.

Ze strany zástupce notáře žádný kontakt, jen z naší strany dvakrát dotaz, ovšem opakovaně nám bylo sděleno, že z důvodu značné vytíženosti s náročnějšími případy, nelze stále pro nás termín určit. Pochopím, že určitě jsou případy značně náročné, tím rozsáhlé, ale proč náš "jednoduchý" bude stále posouván bez termínu; vždyť termín musí být sdělen alespoň 10 dní předem. Určitě je takový přístup neprofesionální, kdy se zástupce notáře neozve ani s omluvou a stručným zdůvodněním takového postupu. Ale i zde by měla být nějaká konkrétní hranice, tak to nelze do neurčita. Děkuji, Jenovéfa.

ODPOVĚĎ:
Zákon bohužel pro vyřízení pozůstalosti žádné lhůty nestanoví. Pokud máte za to, že notář postupuje neprofesionálně, máte dvě možnosti - žádat o nahlédnutí do spisu, z něhož lze zjistit, zda notář ještě v mezidobí nečinil nějaké další úkony nebo se obrátit na notářskou komoru - stránky www.nkcr.cz s podnětem, že na straně notáře dochází k nedůvodným průtahům a s žádostí o prošetření.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Stížnost na notáře pro bezdůvodné průtahy s uzavřením dědictví, dědického řízení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.