Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V dědickém řízení jsme zdědili v polabí pozemek. Po náhledu do katastru nemovitostí jsme ovšem zjistili, že přes celou délku pozemku a přesně v jeho středu vede cesta a evidentně používaná auty a zemědělskou technikou. Tento pozemek jsme chtěli oplotit a zřídit zahradu. Na pozemku není žádné věcné břemeno a částečně je tento pozemek obhospodařován pro zemědělské účely.

V tomto stavu je nepravděpodobné pozemek využívat dle představ. Jaká je šance na výměnu pozemku se státem či jeho využití dle záměru? Věřím, že by v budoucnu došlo k soudu se záměrem zřízení věcného břemene. Ovšem tímto by pozemek byl zcela nepoužitelný. Děkuji, Radana

ODPOVĚĎ:
Pokud je na pozemku cesta, která vede do míst, do nichž není žádný jiný přístup možný, musíte počítat s tím, že i když byste se snažili průjezdu vozidel zamezit, v rámci případného soudního sporu by bylo na pozemku zřízeno věcné břemeno - ovšem úplatně. Pokud je místo, na které vozidla jezdí, přístupné i po jiné cestě, pak cestu můžete zahradit, ani v rámci soudního sporu by věcné břemeno pravděpodobně zřízeno nebylo, neboť není důvodné zatěžovat váš pozemek, když příjezd je možný i jinak. Pokud jde o výměnu pozemku, můžete se zkusit obrátit na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, zda by stát měl o pozemek zájem - stránky www.uzsvm.cz.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Požádání státu o výměnu pozemku - zdědění pozemku s cestou, veřejnou komunikací
  • Jak vyměnit zděděný pozemek s cestou, veřejnou komunikací za jiný pozemek od státu
  • Výměna zděděného pozemku za jiný pozemek státu z důvodu veřejné komunikace, cesty pro lidi
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.