Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rodiče od 2007 disponují smlouvou o zúžení rozsahu SJM, nicméně rozvedení nejsou. Jsem jejich jediný potomek. V roce 2010 moje matka zakoupila byt v družstevním vlastnictví, přičemž můj otec podepsal čestné prohlášení, že nežije s mou matkou ve společné domácnosti a nenárokuje si podíl na členských právech ani povinnostech bytu.

Rád bych se zeptal, jak by probíhalo dědictví ze zákona? Má můj otec nárok na polovinu družstevního podílu jakožto manžel, anebo žádný podíl nezíská a jediným vlastníkem se stanu já? A změnila by se situace, kdyby se byt převedl do matčina osobního vlastnictví? Děkuji, Ivan.

ODPOVĚĎ:
Záleží na tom zda je družstevní byt součástí společného jmění manželů SJM či nikoliv. Vzhledem k uzavření smlouvy o zúžení SJM je pravděpodobně výlučným majetkem Vaší matky, nicméně bez znalosti obsahu smlouvy nemohu situaci přesně posoudit.
Na dědění nemá vliv čestné prohlášení Vašeho otce. Ze zákona dědí pozůstalý manžel a děti každý rovným dílem. Pokud jste tedy jediné dítě, pak byste polovinu družstevního podílu zdělil Vy a polovinu Váš otec. S otcem byste se pak museli dohodnout, kdo bude nadále členem bytového družstva a vypořádat se z tržní ceny družstevního podílu.
Pokud je však byt součástí SJM, pak by se v dědickém řízení nejprve provedlo vypořádání SJM, tedy polovina by připadla otci a do pozůstalosti by byla zahrnuta jen polovina družstevního podílu (pak byste zdědil ¼). Situaci by tedy bylo možné vyřešit jedině pořízením pro případ smrti, tedy dědickou smlouvou či závětí.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dědění družstevního bytu nespadajícího do SJM, společného jmění manželů
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.