Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nedávno zemřela prateta, která byla spolumajitelkou pozemků, z kterých chodí nájem na účet spravovaný její sestrou – mou babičkou. Jelikož výplatní termín je po její smrti, tak peníze by měl dostat její syn, jenže se již cca rok před smrtí ústně dohodla se sestrou, že jí poskytne částku dopředu na matraci, rošt a různé zdravotní pomůcky.

Takže potřebuji vědět, jestli se ta částka stejně musí vyplatit dědici, i když peníze již dostala dopředu a účet nebyl vůbec spojen s ní a jen tam chodily nájmy, ze kterých její sestra vypočítávala všem spolumajitelům jakou částku dostanou, protože se z toho musely odečíst náklady na vodu a elektriku. Předem děkuji, Vlasta

ODPOVĚĎ.
Dědic zemřelého vstupuje do všech jeho práv a povinností okamžikem smrti zůstavitele. Na peníze, které jsou přikázány na účet po smrti zemřelého, má nárok dědic a může se jich domáhat. Pokud existovala nějaká ústní dohoda a dědic ji bude zpochybňovat, musela by Vaše babička prokázat, že taková dohoda skutečně existovala. Pokud Vaše babička poskytla nějaké peníze své sestře, je to z právního pohledu chápáno jako půjčka a Vaše babička má zase právo tuto pohledávku do dědického řízení přihlásit a požadovat její vrácení po dědici. Tj. doporučovala bych toto nastínit dědicovi a je možné, že se rozumně domluvíte, tj. zápočtem půjčky proti vyplaceným penězům na účet.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vyplacení dluhu v dědickém řízení - ústní příslib vrácení dluhu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.