Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V červenci 2017 mi zemřel otec. V době, kdy už bylo uzavřeno manželství si pořídil družstevní byt. Otec měl ještě syna z prvního manželství. Jakým způsobem se dědí družstevní byt? Předpokládám, že automaticky připadne mamce, ale že bude muset vyplatit bratra (já se podílu vzdám). Z jaké části bytu ho musí vyplatit (jedna třetina)?

Pokud na vyplacení nebude mít dostatečné finanční prostředky musí byt prodat? Do kdy pak musí peníze vyplatit? Je možné příslušnou částku splácet? Děkuji, Leona.

ODPOVĚĎ:
Vaše matka se spolu s Vaším otcem stala společným členem družstva a společným nájemcem družstevního bytu, neboť otec byt nabyl za trvání manželství. Po smrti otce tedy Vaše matka zůstává členem družstva, tzn. že pouze na ni přejde členský podíl v družstvu se souvisejícím oprávněním k nájmu družstevního bytu. V dědickém řízení pak bude stanovena hodnota polovina hodnoty členského podílu v družstvu, kterou bude muset matka „vyplatit“ ostatním dědicům. Pokud se Vašeho podílu vzdáte ve prospěch Vaší matky (a matka s tím bude souhlasit), bude matce stanovena povinnost vyplatit synovi otce ¼ hodnoty družstevního podílu. V případě, že byste se dědictví nevzdala, bude matce uloženo vyplatit vám ¼ a synovi otce také ¼. Pokud by se dědictví vzdal ve prospěch Vaší matky i otcův syn, nemusela by matka vyplácet nikoho.
Pokud jde o délku splatnosti pro úhradu této pohledávky synovi pozůstalého otce, bude záležet jen na rozhodnutí soudu (soudního komisaře), jakou stanoví splatnost či zda uloží uhrazení dané částky ve splátkách. Soud však nemůže matce nařídit, aby byt prodala za účelem vyplacení podílu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Na koho přechází členský podíl družstevního bytu po smrti manžela, manželky?
  • Smrt, úmrtí manžela, manželky a dědění družstevního bytu, družstevních práv k užívání bytu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.