Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o informaci, zda je po zemřelém rodiči povinnost hradit náklady spojené s bytem ve vlastnictví. V bytě maminka bydlela sama, já jako dcera jsem jediný přímý dědic, nemám sourozence, tatínek už zemřel dříve. Veškeré náklady byly hrazeny přes účet maminky přes SIPO, nyní jsme na tento měsíc pro úhradu SIPO poslali peníze ne její účet, protože neměla dostatek peněz na účtě.

Ale finančně je to náročné, máme platby našeho bydlení a také nezletilé děti, navíc já jsem doma v částečném invalidním důchodě ČID. Pokud zruším na poště SIPO a nebudu hradit plyn, elektřinu ani služby za byt (tj. vodné, vytápění a fond oprav), nevystavuji se nějakému postihu (elektřina, plyn, družstvo vlastníků)? Dědické řízení zatím neproběhlo. Děkuji moc předem za Vaši odpověď. Děkuji, Barbora.

ODPOVĚĎ:
I když připadáte v úvahu jako jediný dědic, dědicem jste až v okamžiku, kdy jste jako dědic určena soudním rozhodnutím. Teprve v tom okamžiku máte právo na aktiva a povinnost vypořádat pasiva dědictví. Měla byste zatím obeslat poskytovatele energií s vyrozuměním, že maminka zemřela a domluvit se na ukončení hrazení záloh, neboť služby už nejsou čerpány. Pokud jde o platby hrazené přímo za byt - fond oprav, to by bylo dobré hradit stále, protože pokud se stanete vlastníkem bytu, musela byste neuhrazené zálohy zpětně doplatit.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odpovědnost dědice za nové dluhy zemřelého, zesnulého zůstavitele - služby domácnosti (elektřina, plyn, vodné, stočné)
  • Kdo platí do fondu oprav po smrti majitele bytu v bytovém domě?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.