Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel chce rozvod, 2 roky nežije ve společné domácnosti, bydlí u milenky. Chce si dohodou o zúžení SJM ponechat 1/4 nemovitostí. Jedná se o rodinný dům se zahradou, v kterém bydlím s 1 zletilou studující a 1 nezletilou dcerou. O dům se starám sama bez jeho přispění, peníze posílá pouze na děti.

Lze v dohodě, či smlouvě sjednat, že tento majetek po něm zdědí pouze dcery z našeho manželství, nikoliv nová manželka, ani budoucí děti? Lze sjednat, že tento podíl nemůže ani prodat bez mého souhlasu, ani zastavit bance apod.? Dá se vyřešit i situace, kdyby se dostal do exekučních řízení, aby tento majetek nebyl zabaven? Hrozí z tohoto spoluvlastnictví pro mne nějaké další nebezpečí? Manžel odmítá návrh, abychom nemovitý majetek oba převedli na dcery. Děkuji, Jitka.

ODPOVĚĎ:
Všechny situace, které uvádíte, reálně hrozí a nelze jim nijak zamezit. Vlastnické právo je právo velmi silné a vlastníka téměř nelze dopředu nijak zavázat k tomu, jak má se svým majetkem naložit. Rozhodně bych doporučovala bojovat proti jeho návrhu, budete z toho mít jen problémy. V rámci dědického řízení to sice upravit lze, ale zde doporučuji navštívit advokáta www.advokatikomora.cz nebo občanskou poradnu, abyste probrali všechny možnosti, jelikož vysvětlení této situace vyžaduje vysvětlit celé dědické právo. Zastavit svůj podíl bez Vašeho souhlasu nemůže, to je pozitivní, ale exekucí podíl může být postižen bez ohledu na Vás či nějakou dohodu mezi Vámi.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dědická dohoda o nedědění novou manželkou iniciovaná budoucí bývalou manželkou (budoucí exmanžekou)
  • Vynechání milenky, nové manželky z dědění dětmi
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.