Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Na společné hranici s mým sousedem o délce cca 50 m máme každý postaven svůj plot. Soused jej postavil cca 55 cm od hranice našich pozemků jako první, přestože jsem mu navrhoval z obavy případného budoucího sporu postavit plot na hranici našich pozemků, a to i s návrhem, že jej nechám postavit na vlastní náklady. Soused můj návrh zamítl a postavil si svůj plot.

Tímto došlo k situaci, že jsem musel před 2 lety postavit i já svůj plot, neboť by můj pozemek zůstal neuzavřen. Můj plot je postaven cca 20 cm od společné hranice. Mezi našimi ploty je tak volný pruh pozemku o šířce cca 75 cm. Soused mi ale brání v přístupu k mému plotu, a to umístěním přakážek - zábran na hranici našich pozemků (zatlučenými latěmi s provázky a dalšími zábranami. Na moje písemné výzvy k umožnění vstupu v souladu s § 141 Stavebního zákona, ale i § 1021 NOZ nereaguje. Uvedené zábrany mají údajně sloužit k jinému účelu než bránění v přístupu k mému plotu a pozemku. Za dobu existence mého plotu jsem požadoval vstup pouze 2x. Bezúspěšně. Vstup potřebuji z důvodu nutné kontroly, popř. opravy mého betonového plotu a také údržby mého pozemku (posekání trávy a odstranění plevele) na společné hranici. Domnívám se, že by mezi ploty - na hranici pozemků neměly být žádné překážky, které brání m. j. výkonu vlastnických práv kterémukoliv ze sousedů. Konzultoval jsem tento problém s místním stavebním úřadem. Bohužel jsem nepochodil. Bylo mi doporučeno řešit tento spor soudní cestou. Přesto se domnívám, že stavební úřad je garantem - vykonavatelm Stavebního zákona a měl by situaci alespoň výzvou - rozhodnutím vyzvat souseda k zpřístupnění mého plotu v souladu s § 141 Stavebního zákona. Dozvěděl jsem se také, že soudy kvůli přetížení doporučují nejdříve jednodušší a rychlejší cestu - tedy prostřednictvím správního řízení - rozhodnutím stavebního úřadu. Současný stav mě dosti zatěžuje, neboť soused poukazuje na to, že na společné hranici neudržuji svůj pozemek, ale přitom mi brání v jeho přístupu. Soused má oplocen celý pozemek výjma asi 8 polí, kde zatím nemá na sloupcích namontované pletivo. Pokud by latě a provázky měly nahrazovat v této části plotu pletivo, proč je neumístit přímo na stávající plotové sloupky. Uvedené místo je jediným místem, kde lze vstoupit mezi naše ploty. Jak bych měl tedy dále postupovat? Děkuji. Přeji hezký den. Vítězslav

ODPOVĚĎ:
Podle fotografií to vypadá jako jasná schválnost, což je mimo jiné možno řešit jako přestupek. Mohl byste to tedy řešit i tím, že se obrátíte na Policii, která věc následně postoupí přestupkové komisi. Souhlasím s Vámi, že by danou věc měl řešit stavební úřad, ovšem bohužel se v daném případě nejedná o jediný stavební úřad, který nekoná. Právě proto jsou mimo jiné soudy tak přetíženy. Doporučuji tedy obrátit se na stavební úřad písemně, pokud nebude věc uspokojivě řešena, pak se obrátit z důvodu nečinnosti stavebního úřadu na Krajský úřad a následně případně na veřejného ochránce práv. Ten Vás ale pravděpodobně odkáže na soudní řízení, takže pokud Vám orgány veřejné správy nepomohou, budete se muset nakonec na soud obrátit.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Soused znemožňuje vstup na pozemek znepřístupněním prostoru mezi ploty
  • Prostor mezi ploty - soused ho zatarasil a znemožnil tak přístup majiteli pozemku - jak se bránit?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.