Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V lednu 2016 mi zemřela máma a otec v březnu 2018. Vzhledem k tomu, že jsme s oběma rodiči žili v jednom domě, kdy já s rodinou obýváme horní patro domu a rodiče obývali spodní patro, my jsme se starali o ně a rodiče, když bylo třeba starali se o naše děti. Vše klapalo skoro 20 let na výtečnou do doby, kdy máma zemřela.

Po té si mé sestry asi uvědomily, že by mohly něco dědit a to, co potom nastalo nechci dál rozvádět ani komentovat. Vše hezké a dobré bylo rázem zapomenuto. Zapomenuto bylo dokonce i to, že před 20 lety všichni svorně říkali, že pokud rodiče dochováme, nebudou si z domu nic nárokovat. Já jsem po nastěhování tehdy dostal od rodičů darem ideální 1/2 domu. Mé dotazy:
1. I přesto, že mám ideální polovinu domu. Otec mi znepřístupnil (uzamkl) několik míst, které jsou pro naše fungování nezbytné a tyto jsou i nadále uzamknuty. Nemohu se dostat např. ke studni a domácí vodárně, které jsou ve sklepě. Podobný problém je s odpady, dále uzamkl i dílnu, kde jsem měl své nářadí a nástroje. Vstup do dílny a do jeho části domu (od které měl klíč jen on a mé sestry) bych i oželel, ale je vskutku pod mou úroveň se do sklepa ke studni a čerpadlu prodírat malým sklepním okénkem. Takto jsem tam byl již několikrát, když nám vytáhli čerpadlo ze sítě a zatím se naštěstí jednalo o malé opravy nebo zásahy, které jsem sám zvládl. Nevím však jak by to probíhalo, pokud bych tam potřeboval nějaké řemeslníky (vodaře, elektrikáře). Jaký mám tedy nárok na zpřístupnění těchto prostor? Přijde mi zvláštní, že aniž by jména mých dvou sester byly uvedeny ve Výpise z katastru nemovitostí, ony vlastní klíče a mohou tak užívat jednu část domu, já tu možnost nemám a navíc jen stěží spravuji to, co bych spravovat mohl a měl.
2. Zavázali se tehdy před 20 lety nějak právně, když všichni tvrdili (nebo spíše jen sestry tvrdily), že pokud se budeme starat o rodiče nebudou z domova nic požadovat? Mělo to nějakou právní "váhu", když toto prohlašovaly (ústní forma příslibu, ne písemná)? Svědkem je jen má manželka a ony samy, včetně otce, který však také zapomněl na vše, co by nám nyní mohlo být ku prospěchu.
Děkuji mnohokrát za Váš právní názor a radu. S pozdravem Drahomír

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. jelikož jste podílovým spoluvlastníkem s velikostí podílu id. 1/2, nemůže Vám nikdo bránit v přístupu do jakýchkoliv prostor vlastněné nemovitosti, stejně jako Vy nemůžete bránit jemu. Pokud Vám v přístupu brání, je naprosto legitimní, pokud např. vyměníte zámek, abyste se do těchto míst dostal. Jste podílovým spoluvlastníkem s ideálním podílem, není tedy nikde a nijak vymezeno, jaké prostory můžete používat a jaké ne. Můžete používat všechny s ohledem na velikost Vašeho podílu.
2. Pokud neexistuje žádný písemný dokument, neznamená to sice, že by taková dohoda byla z důvodu ústnosti neplatná, nicméně pro případné soudní řízení a dokazování to stačit nebude. Tento slib by bylo možné chápat jako smlouvu o smlouvě budoucí, nicméně by muselo být prokázáno, co bylo jejím obsahem, kdo byli účastníci a zejména v jaké době měla být smlouva - tedy převod na Vás - realizován. A to se pravděpodobně prokázat bohužel nepodaří, proto bych nedoporučovala za dané situace do případného soudního sporu investovat čas a peníze.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak se brátnit, když spoluvlastník zamkne část domu a znepřístupní ji spolumajiteli, spoluvlastníkovi, spolumajitelům, spoluvlastníkům?
  • Platnost a vymahatelnost smluvního závazku, smluvního příslibu v ústní formě nesepsaného písemně
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.