Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěli bychom darovat ženatému synovi stavební parcelu, na které chce s manželkou stavět. Hypotéku na dům si budou brát oba. Chceme parcelu darovat pouze synovi. Syn tvrdí, že je to problém, hlavně z důvodu hypotéky. Dá se toto nějak řešit, aby pozemek byl syna a dům společný? Jde mi především o vyrovnání v případě rozvodu. Děkuji moc za odpověď. Blažena.

ODPOVĚĎ:
Z právního pohledu je to věc jednoduchá, parcelu můžete synovi bez problémů darovat. Pokud ve smlouvě výslovně neuvedete, že darujete do SJM, pak dar synovi do SJM nespadá a v případě rozvodu by se o parcelu s manželkou nedělil. Pokud si bude na stavbu domu pořizovat hypotéku, může to samozřejmě pro banku být jistá komplikace, ovšem zde bude třeba postupovat dle individuálního případu a s bankou si nastavit pravidla, případně nabídnout ještě jiné zajištění. To, že bude pozemek ve vlastnictví syna nijak nebrání tomu, aby dům na parcele postavený spadal do SJM a hypotéka byla rovněž součástí SJM.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Schválení hypotéky pokud je majitelem jen jeden z manželů - je to problém nebo ne?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.