Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V 03/2007 mi darovací smlouvou rodiče darovali dům. Na opravě domu jsem se podílela polovinou. Od r. 2009 víkendy netrávím v tomto domě, ale na chalupě, což rodičům vadí a požadují vrácení daru. Přes týden zde bydlím a chodím do zaměstnání. O zahradu u domu se nestarám, protože zahradu vůbec nevyužívám, ale rodiče jsou fit a údržbu zvládají.

K rodičům jsem vstřícná, ale matka by dům ráda darovala své vnučce, mé dceři. V tomto případě nesouhlasím a matka mi vyhrožuje soudem. Chtěla jsem Vás požádat, jak se mohu bránit a jak mám postupovat. Děkuji Vám za odpověď. Barbora.

ODPOVĚĎ:
Žádat vrácení daru může obdarovaný pouze v případě, že se k němu dárce chová natolik hrubě, že to lze chápat jako chování v rozporu s dobrými mravy. Dále může žádat zpět v případě, že se ocitl v takové nouzi, že není schopen hradit ani svou výživu. Pokud uvádíte, že nemáte žádné rozepře, pouze se rodičům nelíbí, že v domě netrávíte čas, není to důvod pro vrácení daru a fakticky nemusíte dělat nic. Není důvod dar vracet. Pokud by se rodiče obrátili na soud s žalobou o vrácení daru, nebudou úspěšní.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vrácení daru nemovitosti obdarovaným na příkaz dárce z důvodu neužívání daru (byt, dům, chata, chalupa, pozemek)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.