Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupila jsem před několika léty pozemek, přes který protéká potok o šířce zhruba 0,30-0,40 m a hloubce 0,05-0,10 m, pramenící přibližně 1,0 - 1,5 km nad ním. Majitelem parcel od pramene potoku po mou parcelu je Povodí Moravy, které krátce nato, prohloubilo koryto potoka nad mou parcelou až na hranici mého pozemku do šířky cca 1,00-1,50 m a hloubky cca 1 m.

Od té doby voda podmočila značnou část mého pozemku, poněvadž koryto potoka na mé parcele není schopno vodu pojmout. Zajímá mne, kdo má povinnost prohloubit koryto potoka na území mé parcely. Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Neboť se na Vámi vlastněném pozemku nachází koryto vodního toku, je při vymezení povinností s tím souvisejících nutné vycházet z § 44 a násl. zákona o vodách.

Základní povinnosti vlastníků pozemků, na nichž se nacházejí koryta vodních toků jsou zakotveny v § 50 zákona o vodách.

V této souvislosti je nutné poukázat zejména na povinnost:
- udržovat břehy koryta vodního toku ve stavu potřebném k zajištění neškodného odtoku vody, odstraňovat překážky a cizorodé předměty ve vodním toku, s výjimkou nánosů, pokud tyto činnosti neznamenají vynaložení zvláštních nákladů, zvláštní odbornou způsobilost nebo použití speciální techniky (§ 50 písm. b) zákona o vodách),
- ohlašovat správci vodního toku zjevné závady v korytě vodního toku (§ 50 písm. d) zákona o vodách).

Není-li tedy Vámi popsaný stav možné podřadit pod některou ze shora vyjmenovaných povinností, je k úpravě koryta vodního toku povinen příslušný správce vodního toku (Povodí Moravy). V této souvislosti je vhodné vědět, že dle § 47/2 písm. b), d) a h) zákona o vodách je správce vodního toku povinen:
- pečovat o koryta vodních toků, udržovat břehové porosty na pozemcích koryt vodních toků nebo na pozemcích s nimi sousedících v takové šířce, aby se nestaly překážkou znemožňující plynulý odtok vody při povodni, s přihlédnutím k tomu, aby jejich druhová skladba co nejvíce odpovídala přírodním podmínkám daného místa,
- připravovat a zajišťovat úpravy koryt vodních toků, pokud slouží k zajištění funkcí vodního toku,
- navrhovat opatření k nápravě zásahů způsobených lidskou činností vedoucí k obnovení přirozených koryt vodních toků.

V současné chvíli Vám proto lze doporučit kontaktovat příslušného správce vodního toku a závadný stav koryta vodního toku zde ohlásit. V případě pasivity správce vodního toku lze uvažovat rovněž o kontaktování místně příslušného vodoprávního úřadu (§ 104 zákona o vodách). Pokud by následně došlo ke sporu o rozsah Vašich souvisejících povinností, můžete se ve smyslu § 53 zákona o vodách obrátit na Ministerstvo zemědělství.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Povinnost rozšíření nedostačujícího koryto vodního toku - nedostatečná kapacita
  • Povinnost majitele pozemku s potokem rozšířit koryto potoku kvůli kapacitě potoka
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.