Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na vás s dotazem, který se týká hrazení nákladů na energie na vytápění otop nemovitosti ve spoluvlastnictví - elektřina, uhlí, dřevo, plyn. Jsem spoluvlastníkem ideální poloviny RD se sestrou. V domě již mnoho let (cca 2008-2018) nežiji a na energie nepřispívám. Nyní sestra požaduje, abych zaplatila zpětně za všechny roky poměrnou část nákladů za energie (u některých položek i celé částky).

Prý můj argument, že tam nežiji u soudu neobstojí, neboť ona topí v mé ideální polovině a musí rovněž udržovat i moji ideální polovinu, tudíž jí vznikají náklady a já jako spoluvlastník se na nich musím podílet. Vím, že dlouhou dobu bylo inkaso vedeno na matku, která má v domě od smrti otce věcné břemeno na dožití. Pokud je nyní inkaso vedeno na sestru, to nevím. Ani netuším, jestli to má na případné vymáhání plateb vliv. Děkuji, Adéla

ODPOVĚĎ:
Jelikož služby neužíváte, nejste povinna na ně přispívat. Pokud by se sestra přesto rozhodla polovinu záloh žalovat, může žalovat z důvodu promlčecí lhůty pouze tři roky zpětně a Vám bych doporučovala okamžitě vznést protinávrh spočívající v požadavku, aby Vám sestra za užívání Vašeho podílu hradila nájem. Pokud v nemovitosti z titulu věcného břemene bydlí ještě Vaše matka a služby užívá, tak tato je povinna se rovněž na hrazení záloh podílet, a to v částce odpovídající rozsahu jejího užívání.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vydání nájmu, nájemného - spolumajitel užívá celý byt, dům, nemovitost
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.