Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsme vlastníky komunikace a přilehlého zeleného pásu v ulici, kde máme dům. Domy na levé straně ulice jsou dle katastru do této ulice. Domy na pravé straně ulice přísluší do vedlejší ulice. Dům (napravo), k nám naproti přes ulici, původní majitel prodal a současní vlastníci se chovají bezohledně. Dům, který si koupili, má přístupy z obou ulic.

Hlavní vstup a vjezd, kde je také registrován z jedné ulice a vedlejší (vrátka) z naší ulice. Oni ale zásadně používají vstup z naší ulice, ze silnice přes pozemek, které je stále v našem vlastnictví. Parkují zde minimálně dvě auta a denně i další auta cizích lidí, kteří k nim chodí. Vždy parkují před vstupem, resp. vjezdem k našemu domu, čímž nám znemožňují příjezd i vstup. Když jsme je o tom několikrát ústně informovali (naposledy 18.2.2018), odpověď byla taková, že nám v ničem nebrání. Říkali jsme jim, že nás omezují a že jsou na soukromém pozemku, ale odpověď je stejná. Jak jim zabránit v tomto jednání nebo jak je přimět k tomu, aby si vstupy z naší ulice odstranili a používali pouze hlavní vchod, ke kterému dům podle katastru přísluší. Můžeme jim vchody zaplotit ze strany našeho pozemku? Dát na soukromý pozemek, zákaz zastavení a stání a auta nechat odtáhnout? Kdo by měl zaplatit náklady za odtah? Děkuji. Gábina

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je otázkou, zda by bylo možné Vaši komunikaci považovat za účelovou komunikaci, která pokud je užívána veřejností na základě např. mlčky trpěného, vzniká zde právo takto tuto komunikaci využívat a vlastník je naopak povinen strpět její užívání. Nicméně pro vznik této komunikace je dovozována judikaturou soudů tzv. nutná potřeba, tzn. že k nemovitosti se nelze dostat jinak, jinou cestou, což naopak ve Vašem případě splněné není. Rozhodně jste oprávněni požadovat po nich náhradu škody vzniklé tím, že užívají komunikaci. Můžete se také obrátit na příslušný silniční správní úřad a žádat např. umístění značky, která omezí možnost vjezdu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak zakázat návštěvám sousedních domů parkovat na soukromém pozemku?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.