Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V minulosti moji rodiče koupili dům s přilehlým pozemkem, šlo o polovinu pozemků naší sousedky. Postavili dům, nyní po dědickém řízení jsme zjistili, že máme králíkárnu a garáž postavené na parcele, která patří polovinou sousedce a polovinou státu. Stát nám svoji polovinu nemůže prodat, to prý lze jen sousedce.

Požádali jsme sousedku, ta s námi však odmítá komunikovat. Jde o nemocnou paní, celá její rodina trpěla schizofrenií, kterou nejspíše trpí i ona, ale nikde se neléčí, potíže s ní má spousta lidí z obce. Zjistili jsme, že ona má přistavenou část domu na naší parcele. Navrhovali jsme tedy výměnu parcel, kdy bychom jí nechali část parcely, na které stojí její dům výměnou za tu část parcely, kde je naše garáž, s tím, že bychom doplatili metry, které by byly navíc, ona však odmítá. Je nějaký způsob, jak ji k tomu „donutit“ soudně, popřípadě můžeme požadovat uvolnění naší parcely, na kterou přistavila svůj dům? Tento stav trvá již přes 20 let, nyní se na to přišlo s přeměřováním parcel kvůli elektronickému katastru nemovitostí. Prosím o radu jak tuto situaci řešit.

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že Vámi popisovaná situace (tedy výstavba staveb či jejich částí na cizích pozemcích) vznikla před 1.1.2014, bude zapotřebí aplikovat ustanovení Občanského zákoníku (účinného do 31. 12. 2013).

V tomto ohledu je klíčovým ustanovením § 135c Občanského zákoníku, dle něhož platilo, že:
- zřídí-li někdo stavbu na cizím pozemku, ač na to nemá právo, může soud na návrh vlastníka pozemku rozhodnout, že stavbu je třeba odstranit na náklady toho, kdo stavbu zřídil;
- pokud by odstranění stavby nebylo účelné, přikáže ji soud za náhradu do vlastnictví vlastníku pozemku, pokud s tím vlastník pozemku souhlasí;
- soud může uspořádat poměry mezi vlastníkem pozemku a vlastníkem stavby i jinak (například zřídit za náhradu věcné břemeno, které je nezbytné k výkonu vlastnického práva ke stavbě).

Není-li proto dohoda se sousedkou možná, nezbude Vám, než se v této věci obrátit s žalobou na soud. V žalobě se můžete domáhat, aby bylo ve Váš prospěch zřízeno věcné břemeno (za náhradu, kterou byste sousedce zaplatili), na jehož základě byste byli oprávněni užívat tu část sousedčina pozemku, na kterém stojí Vaše stavby.
Obdobně se pak můžete žalobou domáhat i vypořádání té části sousedčina domu, který zasahuje na Váš pozemek.
Pro přípravu žaloby Vám doporučuji využít služeb advokáta: www.advokatikomora.cz
Závěrem své odpovědi ještě připomínám, že pokud jste užívali část sousedčina (resp. i státního) pozemku nepřerušeně po dobu alespoň 10 let v dobré víře o tom, že se jedná o pozemek Váš, dalo by se uvažovat o tom, že předmětnou část sousedčina (resp. státního) pozemku jste vydrželi (tzn. že tato část pozemku se stala Vaším vlastnictvím). V tomto ohledu je klíčové, zda jste byli v dobré víře o tom, že Vám tato část pozemku patří, tzn. zda jste po celou dobu (s přihlédnutím k běžné opatrnosti) nikdy nezapochybovali o svém vlastnickém právu k této části pozemku (tzn. že jste na nesoulad vlastnických práv nebyli ani nikým upozorněni). Pokud by na Vaší straně došlo skutečně k vydržení části pozemků, bylo by možné se obrátit na místně příslušný okresní soud s tzv. určovací žalobou (v níž byste se domáhali, aby soud určil, že na Vaší straně skutečně k vydržení došlo a předmětná část pozemku je tudíž Vaším vlastnictvím).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 40/1964 Sb. , Občanský zákoník

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde (s výjimkou právních předpisů již neplatných) :
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výměna parcel mezi sousedy - omylem zastavená plocha sousedů navzájem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.