Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastníme nebytový prostor, provozovna dílna o velikosti 101,8 m2 v panelovém domě se samostatným vchodem z ulice. Dotaz: jaké práva má člen společenství vlastníků bytových jednotek (člen SVBJ, SVJ) ve věci - nahlížení do účetnictví, hospodaření, pojištění celého domu, ad.

Na náš dotaz, že se chceme podívat do zápisů společenství jsme byli vždy upozorněni, že je to možné, ale bez svého právního zástupce, bez daňového poradce - účetního a že nelze dělat jakékoliv kopie případně fotografie dokumentů. Pokud tedy nemohu dělat žádné kopie a nemohu si s sebou vzít odborníka na právo případně na ekonomiku hospodaření, nemohu vlastně ani zjistit, pokud nejsem odborník na tyto profese, jestli vedení společenství vlastníků správně hospodaří, jestli nedochází k nelegálním transakcím atd. Mám právo jako vlastník - člen společenství vlastníků, požadovat např. audit účetnictví? Pokud ano, jsou nějaké zákonné lhůty u takto velkých jednotek, nebo pokud audit vyvolám já, kdo ho platí? Máme totiž podezření, že vedení společenství nehospodárně hospodaří. Děkuji za odpověď Aleš.

ODPOVĚĎ:
Dané problematice se věnuje nový občanský zákoník NOZ, ale bohužel pouze jedním ustanovením, a to § 1179, který stanoví, že
"Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů." Detailnější způsob musí upravit stanovy.   Judikatura soudů se otázce nahlížení do hospodaření již v minulosti podrobně zabývala a shodla se, že se jedná skutečně pouze o nahlížení či výpisky, nikoliv fotokopie. Ve Vašem případě bych spíše volila cestu udělení plné moci advokátovi či daňovému poradci, který by do účetnictví nahlédl. Je absolutně nepřípustné, aby vedení společenství zastoupení na základě plné moci odmítlo. Pokud jde o audit, tak máte právo ho požadovat na náklady SVJ, ale musí to být odhlasováno na shromáždění.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může majitel nebytového prostoru domu SVJ nahlížet do účetnictví SVJ?
  • Vliv stanov SVJ na nahlížení do účetnictví
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.