Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jakým způsobem je možno provést změnu v prohlášení vlastníka v SVJ. Jedná se o to, že by sklep patřící k jedné bytové jednotce byl prodán v rámci SVJ jiné bytové jednotce, takže ke změně spoluvlastnických podílů na společných částech domu by tedy nedošlo.

Kdo musí tuto změnu odsouhlasit, od koho jsou potřeba podpisy, za od všech osob v SVJ jednotlivě, když se změna dotýká pouze těchto dvou bytů, nebo se o změně hlasuje na shromáždění vlastníků a musí být ke schválení nutný souhlas nadpoloviční většiny hlasů všech vlastníků SVJ, nebo nadpoloviční většiny hlasů přítomných vlastníků SVJ? Musel by pak každý souhlasný podpis být i úředně ověřen, v případě potřeby souhlasu všech jednotlivých vlastníků a jakou formu by měl tento dokument mít. V případě hlasování na shromáždění vlastníků by stačilo přidat ke změně prohlášení zápis ze shromáždění vlastníků? A změna prohlášení na katastr by se týkala jen těchto dvou bytů, nebo by muselo být napsáno znovu celé prohlášení vlastníků obsahující všechny byty v SVJ - je jich tam přes 100 celkem. Ještě však je zde jedna skutečnost, a to, že oba byty jsou zatíženy hypotékou. Jaký vliv má toto skutečnost na provedené výše uvedených změn. S pozdravem Zlata.

ODPOVĚĎ:
Na Váš dotaz dává odpověď ust.
§ 1169 Občanského zákoníku -  Změna prohlášení:
  (1) Vlastníci jednotek mohou prohlášení změnit. Je-li jednotka zatížena, lze prohlášení změnit s předchozím souhlasem osoby oprávněné z věcného práva.
  (2) Ke změně prohlášení se vyžaduje dohoda dotčených vlastníků jednotek o změně jejich práv a povinností uzavřená v písemné formě. Účinnosti dohoda nabývá, pokud s ní v písemné formě souhlasí vlastníci jednotek s většinou hlasů, popřípadě s kvalifikovanou většinou hlasů určenou v prohlášení, a to i když nejsou stranami dohody.

Z uvedeného vyplývá, že prohlášení se bude měnit formou "Změny prohlášení", není tedy třeba prohlášení zpracovávat znovu, formou změny bude pouze uvedeno, že se to týká pouze dvou bytových jednotek. Pokud jsou zatíženy hypotékou, musí se změnou vyslovit souhlas i hypoteční banky. Podpisy na změně musí být úředně ověřeny, samotná změna nemusí být sepsána notářským zápisem, stačí obyčejně a připojit úředně ověřené podpisy. Souhlas musí vyslovit většina vlastníků, pokud tedy prohlášením či stanovami nemáte upraveno, že by to měla být 2/3 většina.    


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Musí SVJ souhlasit při darování, převodu, prodeji sklepa majitele jednoho bytu druhému majiteli druhého bytu v rámci SVJ?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.