Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (1 hlas)

2010 jsem na ústní dohodu půjčila garáž. Teď už od léta se dohaduji o splacení částky, kterou mi slíbil zaplatit za užívání (nájemné) - marně, ani tuto garáž nechtěl opustit. Neumožnila jsem nájemníkovi již vstup a on na mě zavolal Policii České republiky, tedy PČR.

Situaci uzavřeli na místě jako přestupek, před nimi opět odsouhlasil splatit peněžní částku, kterou jsme si určili (20.000 Kč), ale opět odmítá podepsat splátkový kalendář na zaplacení. Můj dotaz zní - můžu vymáhat soudní cestou zpětně peníze i bez podepsání jakéhokoliv dokladu? Jako svědky o užívání garáže bych měla sousedy, kterým se chlubil, jak tuto garáž může využívat, ale bez smlouvy platit nemusí. Je to i má hloupost, že to došlo tak daleko, ale dá se něco dělat? Děkuji moc za jakoukoli odpověď, přeji pěkný den, s pozdravem, Sandra.

ODPOVĚĎ:
Ano, částku odpovídající nájmu můžete požadovat, a to z titulu bezdůvodného obohaceňí tři roky zpětně. Promlčecí lhůta je tříletá, proto je riziko žalovat i za dobu předchozí, neboť by mohl vznést námitku promlčení. Sama skutečnost, že v garáži parkoval i svědci k prokázání faktické situace stačí, písemný doklad není podmínkou.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vymáhání nájmu, nájemného bez nájemní smlouvy mezi pronajímatelem a nájemníkem, nájemcem - nájem garáže
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.