Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl bych dotaz ohledně vzduchové/kročejové neprůzvučnosti, tedy k rušení hlukem, pronikající hlučnou mluvou, dupáním dětí, údery do podlahy hrajících si dětí. Můj dotaz zní: řešili jste už někdy tento problém (a nebo víte o případech řešení) soudní cestou a pokud ano, s jakým výsledkem? Má vůbec smysl jít touto cestou?

Ptal jsem se jednoho nejmenovaného právníka a ten hned řekl, že je to „neprůstřelné“ (zvlášť pokud jde o děti). Mám dojem, že se do toho nikomu nechce, že není pořádně „o co se opřít“, jakoby dětem bylo dovoleno vše. Hlukové limity, ano, to existuje. Ale netuším, kolik dB vydá takové bouchnutí, klepnutí. Ale po měsících s jistotou vím, že pokud to prostě slyšíte (bez ohledu na hladinu dB), jste tomu vystaveni den co den, je to obtěžující, stává se to omezujícím a bydlení v tomto prostředí je čím dál nesnesitelnější. Právě tou urputnou pravidelností, nekonečností. Děkuji, Jaromír.

ODPOVĚĎ:
Dotazy obdobné tomu Vašemu byly Bezplatnou právní poradnou zodpovídány opakovaně. Lze předpokládat, že sousedské spory tohoto typu (tedy zkráceně řečeno „spor: hlučné děti“) již některým soudem řešeny byly. Potíž tkví v těchto případech v tom, že takové spory se nedostanou k vyšším soudním instancím (vrchní soudy, Nejvyšší soud), tzn. že databáze judikatury o soudních řešeních obdobných sporů neví (jelikož v těchto databázích nejsou zachycována rozhodnutí okresních soudů, z rozhodnutí krajských soudů pak jen některá).
V tomto ohledu je nutné rozlišovat soukromoprávní a veřejnoprávní rozměr problematiky hlučných sousedů.
Co se týče soukromoprávního rozměru, spočívá právní úprava na § 1013/1 občanského zákoníku, dle něhož je vlastník povinen se zdržet všeho, co působí, že (mimo jiné) hluk a otřesy vnikají na pozemek (lze samozřejmě vztáhnout rovněž na byt) jiného vlastníka v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku.
K úspěšné aplikaci shora uvedeného ustanovení občanského zákoníku je zapotřebí, aby byly současně splněny všechny tam uvedené podmínky, tzn. že a/ hluk (resp. otřesy) musí ze sousedního bytu pronikat v míře nepřiměřené místním poměrům a b/ musí podstatně omezovat obvyklé užívání Vašeho bytu. Je pravdou, že u běžně hlučných dětí je prakticky nemožné prokázat, že shora vymezené podmínky jsou splněny (v tomto ohledu lze tedy souhlasit s názorem Vámi osloveného právníka).
Co se týče veřejnoprávního rozměru této problematiky, hrají v tomto ohledu roli stanovené hlukové limity, které mohou být měřeny pracovníky krajských hygienických stanic, přičemž následně je možné uvažovat o udělení pokuty např. za přestupek rušení nočního klidu. Opět však opakuji, že u běžně hlučných dětí si nelze představit, že by jimi produkovaný hluk vůbec mohl přesáhnout stanovené hygienické limity.
K tomuto tématu Vás lze odkázat např. na tento článek:
https://www.epravo.cz/top/clanky/decibely-lasky-aneb-kdyz-vas-soused-neprimerene-hluci-104369.html
Nelze vyloučit, že zvýšená hlučnost je způsobena nedostatečným odhlučněním Vašeho stropu/podlahy sousedního bytu. V tomto ohledu proto můžete kontaktovat místně příslušný stavební úřad s dotazem, jakým způsobem měl být Vámi obývaný bytový dům v tomto ohledu stavebně-technicky řešen, popř. můžete iniciovat provedení místního šetření. Vyjde-li tímto způsobem najevo, že Vámi obývaný bytový dům není skutečně dostatečně odhlučněn, bude možné se obrátit na jeho vlastníka (pronajímatele apod.) s výzvou ke zjednání nápravy.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.