Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.840

vyúčtování služeb

Odesláno: 
Otevřeno 371 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bydlím v bytovém domě s byty v osobním vlastnictví. Dům je nezateplen s velkými teplotními úniky do půdy a štítových stěn. Předseda má byt vprostřed domu. Byty, které jsou ochlazovány půdou a štíty doplácí na ostatní. Z prospěchářských důvodů je vyúčtování poměrem 30% základní složka a 70% spotřební. Přestože v krajním bytě topím pouze na 20C tak mám náklady na topení na maximu +100% a předseda na minimu -20%. To, aby se vyúčtování dělalo alespoň v poměru 50% základní a 50% spotřební složka (jak doporučují i specializované firmy) smete ze stolu. každý rok tak platím 30.000Kč za topení a lidé s byty uvnitř domu 12.000Kč. Jediná možnost je asi chtít vrátit peníze za neoprávněné obohacení ostatních nájemníků (bydlících v ohřívaných bytech). Co s tím mohu dělat? Situace už trvá cca 4 roky.

Děkuji Jaroš
 
Dobrý den,

ve Vašem případě bych odkázala na nový metodický pokyn Ministerstva pro místní rozvoj k zákonu č. 67/2013 Sb. , kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty, ve znění pozdějších předpisů a k vyhlášce č. 269/2015 Sb. , o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům.

Aktuální Metodický pokyn ze dne 15.12. 2017 nahrazuje předchozí postup korekcí náměrů pomocí korekčních dílků, které se přičtou v případě spotřeby pod průměrem, nebo odečtou v případě spotřeby nad průměrem. Zásadní rozdíl je tedy v tom, že cena za jednotku základní složky se nemění, zůstává stejná a snižují se tak, mimo jiné, nároky na výpočet.

Odkaz na nový metodický pokyn najdete zde: https://1url.cz/ut7xy