Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.328

Dožití manžela, manželky ve společném bytě, domě - je lepší spoluvlastnictví nebo SJM (společné jmění manželů)?

Odesláno: 
Otevřeno 534 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
máme s manželem dům zapsaný na dvě poloviny. Zrovna nedávno nás napadlo, jestli by nebylo lepší, aby dům byl zapsán jako SJM z hlediska možnosti, že by se jednomu z nás něco stalo. Totéž jsme řešili u spořících účtů - bylo by lepší, aby účty byly zapsány na nás oba než na jednoho z nás? Moc děkuji.
 
Dobrý den,

v případě domu není z hlediska dědictví rozhodující, zda nemovitá věc je ve spoluvlastnictví manželů nebo v jejich společném jmění, neboť v případě úmrtí jednoho z manželů by:
- u podílového spoluvlastnictví dědil druhý z manželů rovným dílem společně s případnými dědici ½ nemovité věci,
- u společného jmění by nejprve bylo provedeno vypořádání SJM a tedy následně ½ nemovité věci by šla do dědictví.

Chcete-li mít jistotu, že v případě úmrtí jednoho z Vás připadne dům tomu druhému a nemáte žádné děti, můžete si každý sepsat závěť, kde odkážete tento majetek tomu druhému. V případě, že máte děti, můžete závětí omezit jejich zákonný podíl, ale vždy dostanou alespoň ¼ jejich zákonné dědického podílu, jsou-li zletilé a jsou-li nezletilé tak ¾ jejich zákonného dědického podílu.

Co se týče spořících účtů, tak je nutné se prvně informovat, která z bank Vám umožní zřídit účet pro dva spolumajitelé. Nejedná se o standardní nabídku bank. Pokud již máte založený spořící účet a chcete aby měl k němu oprávněný přístup i druhý z manželů, můžete ho ustanovit jako disponenta, který bude mít stejné právo nakládat s Vaším účtem.
 
Děkuji moc za odpověď. Mohu se ještě zeptat, jak je to v obou případech s dědickou daní?
 
V případě dědictví jsou nově veškeré příjmy z dědictví od daně osvobozeny (§ 4a zákona o dani z příjmu). Na dědice se již nevztahuje povinnost platit daň ani nemají daňovou povinnost z příjmu získaných z dědictví. Stále však zůstává povinnost dědiců platit notáři jako soudnímu komisaři odměnu za úkony provedené v dědickém řízení.