Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.197

Povinnost strážníka MP legitimovat se, číslo strážníka napsané fixou na odznaku - je to v pořádku?

Odesláno: 
Otevřeno 838 x
1 odpověď
 
Dobrý den, chci se zeptat.
Když strážník městské police po mě chce můj občanský průkaz, a sdělí mi jen to že jsem údajně porušil městskou vyhlášku či vyhlášku města o požívání alkoholu na veřejném prostranství. Já se mu prokázal, ale pak jsem si všiml, že strážník MĚSTSKÉ POLICIE má podivný odznak lišíci se od jeho kolegů. Služební číslo na odznaku měl napsané pouze černou fixou nikoliv vyražené.
Požádal jsem ho zda se mi i on může legitimovat průkazem městské policie. Jeho odpověď že žádný průkaz nemá a že se mi prokazovat nebude, že má uniformu a přijel služebním autem.
Proto jsem řekl že se mi to nelíbí odznak jsem si vyfotil. A on se na mne asi naštval a poslal mě do správního řízení. A od správního řízení přišlo jen že ve zkráceném řízení mi ukládají pokutu.
Proti tomu jsem se odvolal už jen z důvodu že strážník který měl tento odznak a kontroloval mě nebyl v dopise vůbec uveden. Bylo uvedeno jiné číslo. A pak i ze zprávy co má úřednice tak jsou pedepsaní jen strážníci, kteří mě nekontrolovali a on je tam uveden, ale není tam podepsán.
Úřednice tvrdí, že je to nový strážník, že se školí proto ten odznak napsán fixou a proto se nepodepsal.
Může to být? Je to tak jak tvrdí úřednice?
 
Dobrý den,

podle § 13 vyhlášky č. 418/2008 Sb. , kterou se provádí zákon o obecní policii, obsahuje odznak obecní policie nápis „OBECNÍ POLICIE“ nebo „MĚSTSKÁ
POLICIE“, velký státní znak České republiky nebo znak obce a identifikační číslo strážníka.
Z uvedeného nevyplývá, že číslo strážníka musí být nutně na odznaku vyraženo. Rovněž nemusí být tento strážník podepsán pod rozhodnutím o uložení pokuty, neboť v tomto řízení onen strážník vystupuje už jen jako "oznamovatel" přestupku. Vzhledem k tomu, že šlo zřejmě o strážníka čekatele, byl na protokolu podepsán jeho nadřízený. Šlo tedy patrně o správný postup městské policie.