Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme s přítelem v takové situaci, že chceme otevřít hostel. Chceme si pronajmout budovu, udělat místa na spaní a pronajmout je na online stránkách, jako je AirBnB a Booking.com. Nejsme si ale jisti, zda zvolit živnost, s. r. o. nebo v. o. s. Slyšeli jsme, že v živnosti je limit 10 lůžek, takže nejspíš zbývají dvě možnosti s. r. o. a v. o. s. Je pro nás těžké, jakou formu podnikání zvolit a která forma bude z daňového hlediska jednodušší a výhodnější.

Také jsme slyšeli, že v s. r. o. peníze z obratu společnosti můžete vybrat až po podílu na zisku na konci roku po účetní uzávěrce a daně budou nejprve 19 % od právnických osob a poté dalších 15 % od fyzických osob. Nikde jsem ale nenašel jasné informace o tom, jak je to s daněmi ve v. o. s. Zajímalo by nás, zda je možné peníze z podnikání vybrat během roku a jaká forma podnikání bude v našem případě lepší? A ještě jedna otázka k tomu: Mohou si cizinci (ne občané EU) otevřít některou z těchto tří forem podnikání bez víza? Nebo k otevření obchodní společnosti nebo živnosti potřebujete právní postavení v ČR? Díky předem za Vaši odpověď. S pozdravem, Viktor.

 

ODPOVĚĎ:
Když vykonáváte činnost jako fyzická osoba nebo jako právnická osoba třeba s. r. o. , tak se pořád jedná o živnostenské oprávnění a na základě živnostenskéjo podnikání podniká buď právnická nebo fyzická osoba. Limit 10 lůžek se netýká samotného poskytování ubytování, ale možnosti poskytnutí snídaně hostům. Na volnou živnost "55. Ubytovací služby" v případě ubytování v bytových domech, rodinných domech nebo ve stavbách pro rodinnou rekreaci s kapacitou do 10 lůžek (včetně přistýlek) můžete v rámci tohoto oprávnění podávat hostům snídaně. Abyste mohli podávat snídani v případě větší kapacity lůžek, tak byste vedle ubytovacích služeb museli mít i řemeslnou živnost "Hostinská činnost". Jinak ubytovávat můžete více lidí na více lůžkách, ale pak nebudete moct podávat hostům snídaně. Když budete s. r. o. nebo pouze podnikat jako fyzická osoba, tak se řídíte stejnými podmínkami živnostenského podnikání, takže limit má vliv i zde. V případě s. r. o. jde o kapitálovou společnost a nemůžete si volně převádět peníze z účtu s. r. o. na osobní účet, buď si vyplatíte mzdu nebo podíl na zisku, který se vyplácí z zdaněného zisku, takže první se zdaní zisk s. r. o. 19% a pak samotný podíl 15% srážkovou daní. Veřejná obchodní společnost v. o. s. se pak nezdaňuje daní z příjmů právnických osob, ale společníci v. o. s. zdaňují svůj podíl daní z příjmů fyzických osob. Podnikat na území ČR může i osoba ze zahraničí, pokud zde zhraniční osoba potřebuje povolení k pobytu, tak při ohlášení živnosti musí doložit i vízum (udělení víza k pobytu nad 90 dnů nebo povolení k dlouhodobému pobytu). V případě podnikání jako fyzická osoba můžete v průběhu roku volně nakládat s penězi podle Vašeho uvážení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.