Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ke konci 2022 jsem si zrušila volnou živnost a tu přebírá můj muž na své IČO. Jak se řeší správně převod majetku, který jsem nakoupila v průběhu podnikání na své IČO? Předpokládám, že se jedná o smlouvu, kde si vyčíslíme majetek podle inventury k 31.12.? Jak se to pak řeší finančně versus daňová evidence? Děkuji za Vaší odpověď. Vladislava.

ODPOVĚĎ:
Majetek můžete na manžela převést bezúplatně pomocí darovací smlouvy. V darovací smlouvě uvedete majetek podle inventury k 31.12.2022. U manžela bude tento příjem v podobě daru osvobozen od daně z příjmů, protože jde o darování mezi manželi. Pokud jde o dlouhodobý majetek, který jste daňově odpisovala, tak v případě darování nebude moct manžel v odpisech pokračovat, protože taký majetk je vyloučený z odpisování. Do daňové evidence si manžel zapíše darovaný majetek, ovšem u něj půjd o daňově neuznatelné výdaje. Určité daňové úpravy budete muset provést Vy, když jste ukončila podnikání ke konci roku 2022, tak v daňovém přiznání za rok 2022 musíte zdanit případné neproplacené pohledávky a zásoby na skladě, případná zůstatková cena darovaného majetku bude daňově neúčinná. Dále závisí na tom, zda jste byla plátcem DPH, pokud ano, tak budete muset provést i úpravy v oblasti DPH. U dlouhodobého majetku, u kteého ještě neuběhlo 5 let od jeho pořízení (ještě neuběhla lhůta pro úpravu odpočtu daně), budete muset provést úpravu původně uplatněného odpočtu DPH ve výši násobku jedné pětiny původního odpočtu DPH a počtu let zbývajících do konce lhůty pro úpravu odpočtu daně, zároveň budete muset dodanit případný majetek, který ještě nebyl plně odepsán (budete muset odvést DPH ze zůstatkové ceny) a darované zásoby. Pokud jste nebyla plátcem DPH, tak provádíte pouze výše uvedené úpravy v oblasti daně z příjmů. Pokud byste se rozhodla majetek manželovi prodat, potom by z Vaší strany šlo o zdanitelný příjem v kategorii ostatních příjmů, zároveň by prodejní cena měla být stanovena na úrovni obvyklé ceny vzhledem ke stavu a stáří převáděného majetku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.